NK Gendringen: Galekop domineert, Kruis en Klaster lopen averij op

Ivo Galekop heeft in de titelstrijd bij de keverklasse een gouden zaak gedaan met een overwinning in Gendringen. Waar de voornaamste tegenstanders punten verspeelden, bleef de tweevoudig kampioen koel en kwam hij beheerst door de chaotische eerste ronde.

Door het discutabele sproeibeleid tijdens de vierde NK-wedstrijd van het seizoen waren de coureurs genoodzaakt om met enige voorzichtigheid aan de tien ronden durende finale te beginnen. Galekop deed dit vanaf de tweede startplek het beste waar concurrneten Eelco Kruis en Jan Paul Klaster steken lieten vallen. Kruis ging aanvankelijk naast Galekop de eerste bocht in maar schoot wijd, Klaster spinde bij het uitkomen van de eerste bocht en moest zijn race vanuit de achterhoede herbeginnen.

Deze twee coureurs waren in 2019 tot nu toe de enige rijders die Galekop het hoofd konden bieden, maar zonder die tegenstand reed de regerend kampioen met gemak weg van de achtervolging. Hij pakte zijn tweede overwinning van het seizoen met een marge van 7.5 seconden op het achtervolgende duo. Die strijd ging tussen Arjan Stokkink en Rik Pasman nadat Kruis terugviel naar de vijfde plaats. Stokkink, de zevenvoudig Nederlands kampioen, reed een sterke finale en lag lange tijd goed op de tweede plaats, maar Pasman kwam in de slotfase goed terug en miste de tweede plek op slechts twee tienden van een seconde.

Achter Pasman werd Marco Raben, in één van de manches nog een koprollemeemaakte, op de banden terecht kwam en door kon vierde, hij wist Eelco Kruis voor te blijven. Mitch Bruns reed zijn sterkste wedstrijd van het seizoen en werd zesde voor Peter Timmermans en Niels Smal. Klaster kwam na de schermutselingen in de eerste bocht nog knap terug, maar meer dan een negende plaats zat er niet in voor de coureur uit Oldemarkt. René Hoep maakte de top-tien compleet met zijn beste race van het seizoen, Ricardo Niele werd elfde en was de laatste binnen een ronde van winnaar Galekop.

Cees van der Goot eindigde op een rondje achterstand, net als Jasper Pouw. De rijder uit Nederhorst den Berg was echter iets te vroeg vertrokken en werd daarom als vijftiende geklasseerd, net achter Rien van Nieuwenhoven en Robbie Degen.

Uitslag NK Gendringen – Keverklasse

1 Ivo Galekop
2 Arjan Stokkink
3 Rik Pasman
4 Marco Raben
5 Eelco Kruis