NK Gendringen: Van der Haas op z’n Duits naar tweede seizoenszege

Drie starts hadden de mannen van de sprintklasse 1600 nodig om uit te maken wie de snelste was in de vijfde NK van het seizoen in Gendringen. Rens van der Haas zegevierde en dat was hard nodig na het pakken van de schrap in Toldijk.

Van der Haas was in Gendringen met twee overwinningen in drie series al de beste en stelde zijn PML-wagen op startplek vier op. Aan zijn rechterkant stond Patrick Boessenkool, die uit te problemen bleef in het Gelderse. Links van Van der Haas stonden Danny Lauf, die halverwege de dag hoopte op extra bonuspunten voor het kampioenschap, Han Koolen en de Duitser Gerd Robben, die ook twee manche-overwinningen pakte.

Op rij twee was het de opvallend sterk rijdende Bram den Hartog, Mark van Lierop, Sven Prinsen, Rob van Mierlo en Kevin Uenk. De laatste twee die zich automatisch plaatsten, waren Sjaak Spies en de winnaar van Toldijk, Jimmy Hop. Via de kleine finale mochten Ingo van Lipzig, Bjorn Wichers Schreur en Wesley Welgraven zich voegen in het slotstuk.

Debuut voor Dirk-Jan Middelveld

Meest opvallende inschrijver in Gendringen was toch wel de nummer twee van 2016, Dirk-Jan Middelveld. Hij maakte de avond voor de wedstrijd bekend aan de start te komen met zijn nieuwe Jetski-motor achter de vertrouwde buggy. “Het voelde wel weer direct vertrouwd, samen met het team hebben we een hoop werk verzet om dit seizoen aan de start te staan. We kunnen dan bij een clubwedstrijd aan de start komen of hier op het NK. We hebben gekozen voor een gezellig weekend”, stelde Middelveld tegenover DeCrozz.nl. De coureur had niet de illusie om direct weer mee te doen aan de top en dat bleek ook. Na de start kwam er binnen een ronde veel rook uit de motor.  “Ik heb om nog meer schade te voorkomen hem van de baan gestuurd”, verklaarde Middelveld terwijl hij naar zijn collega-coureurs keek.

Bij de eerste start waren het Robben en Van der Haas met de beste start, Lauf sloot aan als derde en ging een klein beetje naar buiten om zo de bocht beter te kunnen nemen. Op dat moment kwam Koolen opzetten tussen Lauf en Robben, maar werd afgeknepen en uit balans gebracht. Koolen kwam dwars te staan en gelanceerd door Van Lierop. Na drie koprollen werd er rood gegeven om Koolen uit zijn wagen te assisteren.

Bij het doven van de lichten was het opnieuw Van der Haas met de beste start. Koolen kon niet meer meestarten en daarom had ook Lauf ruimte om aan te sluiten. In het middenveld vloog Van Lierop echter door het stof over de greppel en kwam op zijn dak terecht. Wederom werden de lichtsignalen rood en ging er tien minuten sleuteltijd in toen de laatste auto de baan had verlaten.

Van Lierop was er bij de derde start weer bij, Lauf kwam deze keer in de mangel in de eerste bocht en schoot rechtdoor de greppel in. Einde verhaal voor hem die daarmee zijn slechtste resultaat in het klassement boekte. Robben had de beste start van de coureurs op de eerste rij. Hij voerde het veld aan voor Van der Haas en Boessenkool. De laatste had in de laatste bocht nog een kleine touché met Van Mierlo en Van Lierop, na een pirouette moesten beide heren de strijd van achteren hervatten.

Welgraven had van niets van dat alles last en reed naar de vijfde positie. De laatstgeplaatste voor de finale was volop in de strijd met Spies en Uenk. Alle blikken waren echter gericht op de strijd vooraan.

Robben lag lang aan de leiding in de race, maar drievoudig Nederlands kampioen Van der Haas kwam steeds dichter bij de achterkant van de Duitser. Drie ronden voor het eind laat Van der Haas zijn neus al even zien aan de binnenkant en zodoende wist Robben dat hij op moest passen voor een aanval.

Een ronde later probeerde Van der Haas het inderdaad aan de binnenkant van Robben. In een schrikreactie schoot de Duitser naar buiten na een kleine touché en raakt de aardewal.

De gefrustreerde Robben stapte uit en was zichtbaar bloedlink, hij keek in de laatste ronde toe hoe Van der Haas het maximale aantal punten pakte in Gendringen en dat hij met lege handen staat, ondanks dat hij meer verdiende.

Rens van der Haas: “Ik had al een schrapresultaat, dus ik moest”

Patrick Boessenkool geeft zijn wagen een schouderklopje:

“Ja dit is super, we komen uit een diep dal. Vorige keer in Toldijk ging het al een stuk beter. Dit is echt loon naar werken, dit is gaaf. Heb er geen woorden voor, super! Ook dank aan mijn hele team.”

Bram den Hartog: “Dit gaat boven de verwachting, fantastisch”

“Een grote verrassing is het absoluut, ik stond als zesde in de finale en dan voor het eerst op het podium dat is dan fantastisch. Ik ben er een paar jaar tussenuit geweest en rij dit jaar weer voor het eerst met de nieuwe auto mee maar dit gaat boven de verwachting, fantastisch. Het ging steeds beter, eerste manche een beetje zoeken, tweede manche stukje beter en derde manche gewonnen.”