NK Gendringen: Middelveld troeft Van Mierlo af voor eerste zege van 2019

Dirk-Jan Middelveld heeft zaterdag in Gendringen zijn eerste overwinning van het seizoen gepakt. De regerend kampioen heeft zo een moeizame eerste seizoenshelft achter zich gelaten en kwam bovendrijven op het gladde parcours van AVSG.

Er waren hoge verwachtingen rond Middelveld nadat hij de Nederlandse titel in 2018 op overtuigende wijze pakte. Die verwachtingen werden om verschillende redenen in de eerste helft van dit seizoen niet waargemaakt. In Gendringen liep het allemaal wel voor Middelveld, die in de openingsfase achter de sterk rijdende Rob van Mierlo zat. Kampioenschapsleider Michel Schoenmakers verspeelde in de eerste ronde van de finale zijn goede uitgangspositie door een spin, hij moest achteraan aansluiten en opnieuw beginnen.

Aan het begin van de derde volledige ronde wist Middelveld definitief de ban te breken bij Van Mierlo en reed hij een gewonnen wedstrijd. Aanvankelijk gaf de vicekampioen niet op en hield hij de druk op de ketel, maar naar mate de finale vorderde wist Middelveld zijn voornaamste tegenstander achter te laten.

Van Mierlo had op zijn beurt weinig meer te verliezen met de sterk rijdende Maarten de Weerd achter zich. De man uit Oldebroek was bezig aan zijn beste wedstrijd van het seizoen, maar lag op meer dan drie seconden achterstand van Van Mierlo. In de slotfase kwam er behoorlijk wat rook uit de achterkant van De Weerds wagen, ‘de finish vlag viel net op tijd want de motor was flink aan de kook’. De Weerd maakte hiermee het podium compleet.  Hij versloeg Danny van den Berg, de twee vochten aan het begin van de finale een aardig duel uit.

Richard Huisman tekende met een vijfde plaats voor zijn beste uitslag van het seizoen, hij hield Schoenmakers achter zich. Die wist zich vanuit de achterhoede naar voren te rijden met zijn  kenmerkende stijl, de coureur uit Baarle-Nassau nam hierbij veel risico’s en kwam gedurende de finale met meerdere coureurs in aanraking. Hij knokte zich uiteindelijk naar een zesde plaats.

Jari Kroon schreef de zevende plaats op zijn naam voor Mark van Lierop en Sjaak Spies. Spies mocht in de finale vanaf de eerste rij vertrekken, maar kon het tempo van de koplopers niet bijbenen en zakte gedurende de wedstrijd terug. Hij kwam in de voorlaatste ronde nog in een incident met Gert Visser terecht, maar werd toch nog negende. Pijnenburg maakte, met veel schade aan zijn Peters de top-tien compleet voor Visser en Tim Maas, die als laatste de finish passeerde.

Jimmy Hop, Luc van Wijlen en Patrick Boessenkool waren de vroege uitvallers in de finale op respectievelijk zeven, acht en negen ronden achterstand. De laatste reed een behoorlijk sterke dag en plaatste zich als tweede voor de finale, maar daar werd hij geraakt waardoor de wielophanging het begaf en einde verhaal voor hem was binnen de eerste ronde.

Een andere opvallende afwezige in de finale was Rens van der Haas. De meervoudig Nederlands kampioen begon de dag nog met een derde plaats, maar kwam in twee manches niet aan de finish door incidenten met andere coureurs. De coureur, die voorafgaand aan de wedstrijd in Gendringen op de tweede plek in het kampioenschap stond, heeft daarmee zijn schrapresultaat voor dit seizoen te pakken.

Uitslag NK Gendringen – Sprintklasse 1600

1 Dirk-Jan Middelveld
2 Rob van Mierlo
3 Maarten de Weerd
4 Danny van den Berg
5 Richard Huisman