NK Gendringen: Wagenaar wint Noord-Hollands duel en doet iets terug in titelstrijd

Na een moeizame eerste helft van het seizoen heeft Chris Wagenaar zaterdag antwoord gegeven op de critici. De voormalig Nederlands kampioen zegevierde op overtuigende wijze tijdens de vierde ronde van het Eurol NK Autocross in Gendringen.

Wagenaar bewaarde goede herinneringen aan Gendringen nadat hij er twee jaar geleden ook zegevierde, maar dit seizoen liep het nog niet helemaal vlekkeloos. Na motorproblemen in Gersloot moest de Noord-Hollander direct aan de bak. Een goede tweede plaats gevolgd door de overwinning van afgelopen zaterdag hebben ervoor gezorgd dat hij zich weer kan mengen in de titelstrijd, zeker nadat de andere hoofdrolspelers steken lieten vallen.

Wagenaar kwam al vroeg in de finale aan kop en liet de concurrentie in de vorm van Moos Kroon niet meer terugkomen. Kroon was heel sterk in de manches met de meeste punten en dus pole-position, maar kon zijn streekgenoot op pure snelheid niet het hoofd bieden. Toch werd het in de laatste ronden nog erg spannend toen beide koplopers de achterblijvers moesten passeren op de verder weinig uitdagende omloop van Gendringen.

Kroon kwam nog tot op drie tienden van een seconde. Stefan Gerrits was sterk gedurende de wedstrijddag en plaatste zich als tweede voor de finale. In die eindstrijd wist hij uiteindelijk de derde plaats uit het vuur te slepen. Toon van Steenoven scoorde zijn beste resultaat van dit seizoen en werd vierde. Hij hield Gersloot-winnaar Huub Jansen achter zich, ook Bastiaan Hoogeboom maakte niet optimaal gebruik van zijn startplek op de eerste rij. Hij werd zesde.

Peter Cents werd zevende voor Marc Jacobs. Kampioenschapsleider Edwin Tolkamp stelde enigszins teleur met een negende plaats in de finale, maar door zijn alertheid kon hij een flinke crash in de eerste honderden meters van de finale voorkomen. De routinier moest vanaf de buitenkant beginnen aan de finale en werd nog verder naar buiten gedreven. Op een bepaald moment koos de viervoudig kampioen eieren voor zijn geld om naar niet van het decor te vliegen. Hij spinde even later ook nog en moest vanaf dat moment een inhaalrace rijden.

Hendrik Molenaar, die nog achter de trekker van de baan werd gesleept in de eerste manche maakte de top-tien compleet en eindigde op een ronde achterstand. Datzelfde gold ook voor Tjeerd van Helden, Willem Snijder en Marco Uenk. Klaas Postma, die het in Gendringen nogmaals mocht proberen omdat hij zijn equipe-plicht in Oldebroek niet kon vervullen, viel al na enkele ronden stil met schade.

Jan Maarten Schuurman eindigde aanvankelijk op de tiende plaats, vlak achter zijn grootste concurrent Tolkamp, maar kreeg na afloop van de finale een zwarte vlag vanwege contact met een andere rijder.

In totaal kwamen er maar 22 coureurs naar Gendringen en hoefden maar een handvol rijders af te vallen. Jeroen van Zon eindigde als zestiende bij zijn terugkeer, Jan Hendriks miste de finale en ook Pieter Poelstra was voortijdig klaar.

Uitslag NK Gendringen – Sprintklasse 2000

1 Chris Wagenaar
2 Moos Kroon
3 Stefan Gerrits
4 Toon van Steenoven
5 Huub Jansen