NK Gersloot: De Jong verrast met winst in Superklasse

Vooraf hadden veel mensen hun spreekwoordelijke geld gezet op Peter Versluis of Jeremy Nap, maar uiteindelijk ging Johan de Jong er met de winst vandoor tijdens de eerste ronde van het Eurol NK Autocross in Gersloot. Een verslag.

De Jong kende absoluut niet de beste start, Versluis, Nap en Tim ten Dolle vertrokken eigenlijk sneller, maar de Brabander bleef goed aan de binnenkant rijden waarmee hij het vermogensvoordeel van de zwaardere 4×4-bolides aardig compenseerde. Versluis pakte direct de buitenlijn gevolgd door Nap, De Jong bleef aan de binnenkant en pakte de Werkendammer al in de tweede volledige ronde.

Het tempo bij Versluis zakte naar mate de wedstrijd vorderde, later bleek het te gaan om motorische problemen waardoor de wagen op minder dan halve kracht over de baan reed. Nap pakte hierdoor vrij stevig de tweede plaats en probeerde het gat richting De Jong te overbruggen. Hij kwam in de slotfase nog dichtbij omdat De Jong zich een weg langs de achterblijvers moest banen, maar aan de finish was het verschil nog zes tienden in het voordeel van de Nederlands kampioen van 2017.

“Dit had ik inderdaad totaal niet verwacht”, zei De Jong na afloop in gesprek met DeCrozz.nl. “We zijn begonnen waar we vorig jaar gestopt zijn, met een dagoverwinning. Dat zegt nog niets over het kampioenschap, maar deze is binnen. Ik had snel door dat Peter de buitenlijn reed waardoor ik rustig en beheerst aan de binnenkant voorbij kon steken. Dat is het voordeel van een tweewielaangedreven wagen, daar hebben we in het zand bewust voor gekozen. Ik kan met grotere banden rijden en toch met hetzelfde vermogen uit de voeten. Het gewicht is een voordeel. Voor de klei bouwen we de auto straks terug naar een 4×4.”

Door het wegvallen van Versluis, hij werd uiteindelijk nog zevende, stond ook regerend Nederlands kampioen René van der Coelen op het podium in Gersloot. De uit Baarlo afkomstige rijder kende geen eenvoudige dag, maar kwam in de finale toch weer bovendrijven. Bart Jan Blaauw werd vierde bij zijn terugkeer in het NK Autocross en trekt met vertrouwen naar zijn thuiswedstrijd in Oldebroek.

Freek Gussinklo werd vijfde voor Mike Bartelen. De EK-rijder kende absoluut geen beste dag en moest tweemaal per trekker afgesleept worden, maar met een overwinning in de derde manche plaatste hij zich toch als twaalfde voor de finale. Louis Ripperda werd achtste achter Versluis met Max van Grieken op de negende plaats. Tim ten Dolle reed goede manches en mocht op de eerste rij aan de finale beginnen. Daarin verliep het uiteindelijk minder en werd hij tiende, op een ronde achterstand van De Jong.

Charles van den Broek werd elfde voor Wilhelm Franssen en Erwin Sukkel. Koen van Well had direct na de start geen tempo meer in zijn wagen en reed de wedstrijd in de achterhoede uit. Hij werd veertiende. Hendrik Glas kwam tijdens de finale niet in actie, maar werd als vijftiende geklasseerd.

CrozzTV: De highlights van de NK in Gersloot

Superklasse-debutant Frank Oomen verzamelde in de manches een punt te weinig om over te gaan naar de finale. In de eerste manche eindigde hij als vierde, maar in de tweede manche ging er een aandrijfas kapot en dat deed hem uiteindelijk de das om. Een plek in de middenmoot van de derde manche was niet genoeg voor plaatsing. Met Dennis Kuijpers ontbrak er nog een andere subtopper in de finale, ook oud-toerwagencoureur Gerbert Paus redde het niet. Ralf Lücke eindigde zijn dag met schade na een crash in de laatste manche, Marcel Bleicker en Lars Goossens kwamen na de eerste manche niet meer in actie. Goossens, die met de auto van zijn vader reed, moest zijn eerste manche noodgedwongen afbreken nadat er een flinke rookpluim uit de achterkant van de machine kwam.

Dan was er nog het verhaal van Frank de Bruijn. Hij en zijn team werkten in aanloop naar de wedstrijd in Gersloot keihard om aan de start te komen, maar al na vijftig meter was het klaar. De Bruijn raakte kort na de start van de eerste manche een van z’n concurrenten en werd over het achterwiel gelanceerd. De coureur sloeg voorover over de kop en bracht zijn wagen met schade terug in het rennerskwartier. Daar bleek het einde verhaal voor de finalewinnaar van Rosmalen 2018.

Uitslag NK Gersloot – Superklasse

1. Johan de Jong
2. Jeremy Nap
3. René van der Coelen
4. Bart Jan Blaauw
5. Freek Gussinklo