NK Gersloot: Drama voor Vos, Van Kuringe profiteert in extremis

Lars van Kuringe heeft zaterdag de eerste ronde van het Eurol NK Autocross in Gersloot op zijn naam geschreven. De Brabander viel terug tot de derde plaats tot hij in de slotfase geluk had door een drama bij Marijn Vos. Het venijn bleek andermaal in de staart te zitten tijdens de Juniorfinale van Gersloot, zo bleek ook zaterdag.

Van Kuringe maakte in de finale een iets mindere start, maar profiteerde in het vervolg van de race knap van de zwakke momenten van de concurrentie. De coureur lag na de eerste ronde op de vierde plek en bleef, zo leek het, geduldig wachten op het gaatje dat er op enig moment zou komen. De Brabander verschalkte Corinta Boon, die een hele goede start maakte, en lag zo achter Vos en Thomas Bartels op podiumkoers. Voor Van Kuringe leek leider Vos buiten bereik, maar een herstart met nog vier ronden te gaan zorgde ervoor dat de voorsprong van Vos als sneeuw voor de zon verdween.

Bartels had kort voor die herstart zijn tweede plek opgegeven aan Van Kuringe, maar veroverde die direct na de herstart terug. Voor Vos leek er ook na de herstart geen vuiltje aan de lucht, maar twee ronden voor het einde van de race verdween het tempo uit de nieuwe blauwe bolide en ging een vrijwel zekere overwinning in rook op. De leiding viel daarna ten deel aan Bartels, maar de NK-debutant liet in de slotfase een gaatje en Van Kuringe maakte daar handig gebruik van. De tweevoudig NK-winnaar kwam daarna niet meer in de problemen en begon het seizoen met de overwinning.

Bartels werd uiteindelijk tweede voor Gijs Kovac, die met name in het tweede deel van de race winst boekte. Kovac kreeg in de beginfase van de race een flinke ‘schouderduw’ van Mike Uenk en viel daardoor even terug. Tegen het eind schoof hij ten koste van Gijs Wismans nog een plekje op en mocht zodoende toch mee naar het podium. Wismans werd vierde voor Mike Uenk, de vice-kampioen van een jaar geleden kende een moeizame tweede manche maar wist zich goed te herstellen met een vijfde plaats.

CrozzTV: De highlights van de NK in Gersloot

Tom Hoegen reed gedurende de finale in de middenmoot en pakte met een zesde plaats een goed resultaat aan het begin van het seizoen. Jorn Bartels, van wie broer Thomas gehoopt had dat hij ook op het podium gestaan zou hebben, werd zevende voor Lars de Kruif. De Kruif maakte gedurende de dag indruk met twee mancheoverwinningen, hij ging als eerste door naar de finale en pakte daarmee het maximale aantal bonuspunten. In de finale zakte hij er echter een beetje door en werd hij uiteindelijk achtste.

Thijs van Bladel begon vanaf de achtste startplaats aan de finale en werd negende voor Tom Littel en Arjan van der Sar. Vos werd uiteindelijk geklasseerd als twaalfde en pakte zodoende toch nog een paar punten. Het was al met al geen lekkere dag voor de man uit Scherpenzeel. Hij begon de wedstrijd met een gemiste eerste manche, maar met een overwinning en een tweede plaats in de laatste manche plaatste hij zich uiteindelijk nog als elfde voor de finale.

Darrell Schepers en Corinta Boon werden als dertiende en veertiende geklasseerd na hun aanrijding halverwege de wedstrijd. De beide rijders moesten zich na afloop van de finale nog verantwoorden bij de wedstrijdleiding, maar er werd na onderzoek geen actie ondernomen. Niels Massop haalde de finale niet in Gersloot, maar werd nog als vijftiende geklasseerd nadat Aron de Haan na technische controle uit de uitslag gehaald werd. De uit Harkema afkomstige rijder kwam als achtste over de eindstreep.

De volgende wedstrijd voor het Eurol NK Autocross is op 15 juni in Oldebroek.

Uitslag NK Gersloot – Juniorklasse

1. Lars van Kuringe
2. Thomas Bartels
3. Gijs Kovac
4. Mike Uenk
5 Gijs Wismans