NK Gersloot: Van der Haas voert PML-dominantie in het zand aan

Dat het een zware dag zou worden voor de coureurs in Gersloot was vooraf wel duidelijk. Op de zware zandbaan was het van essentieel belang om met een krachtige motor of juist een lichte combinatie aan de start te komen. 36 coureurs deelnemers deden mee in de klasse waardoor er ook een B-finale aan te pas moest komen om de vijftien finalisten te bepalen.

Mariska Verhees werd al eens eerder als eerste afgevlagd in Gersloot tijdens één van de manches maar werd even daarna teruggefloten door de wedstrijdleiding om dat ze te vroeg gestart was. In de kleine finale wachtte ze keurig tot de lampen doofden en was zij het weer die als eerste de finishlijn passeerde. Samen met de winnaar van Pieterzijl, Jimmy Hop en Alex Rijkeboer ging zij door naar de grote finale.

Ook de finale een bepalende valse start. Patrick Boessenkool vertrok even te vroeg en verspeelde zo zijn kans op de overwinning. Hij wist dat dit het geval was en liet het startveld aan zich voorbijgaan. Een technisch mankement aan de koppeling was de verklaring voor het probleem van Boessenkool en zo kon hij opnieuw een P15 bijschrijven.

Lees verder onder de foto’s

Mark van Lierop, pas bezig aan zijn tweede NK in de sprinter, maakte een sterke start en prikte zijn PML brutaal achter die van Rens van der Haas. De drievoudig 1600-kampioen was in uitstekende doen in Gersloot en pakte direct de leiding. Sjaak Spies, ook in goede vorm, kon weinig anders dan volgen. Spies zag even later ook Danny Lauf aan zich voorbij komen. Dat alles gebeurde op afstand van Rens van der Haas die inmiddels vrij zich had en zijn voorsprong uit kon breiden.

Van Lierop bleef stevig op de tweede plaats terwijl Verhees in de fout ging en in de greppel terechtkwam. Ook Rijkeboer moest zijn buggy aan de kant zetten net als Maarten de Weerd en Peter Klaassen in de slotfase.

Het leek wel een makkelijke dag voor Van der Haas in Gersloot, hij had van beide tot eind de leiding en dulde geen tegenstand op het Friese zand. Na een derde plek in Pieterzijl haalde hij de maximale score van 37 punten en zo ook de leiding in het klassement. Winnaar van Pieterzijl Jimmy Hop speelde een bijrol en kwam niet verder dan een negende plaats.

“Nu blijkt nogmaals dat de PML’s goede wagens zijn”, zei Van der Haas tegenover DeCrozz.nl. “Het leek voor de mensen aan de zijlijn misschien dat het een makkelijke overwinning was, maar zo is het niet als je in de auto zit. Ik ga nu zeker met een goed gevoel naar Rosmalen, het scheelt ook dat we niet helemaal naar het noorden hoeven te rijden.”

Van Lierop werd tweede en was daar heel erg blij mee. “Dit is geweldig”, zei Van Lierop. “Ik heb de overstap gemaakt van Divisie V naar 1600 en dan zo’n resultaat, dat is keimooi. Zand ligt me wel, op klei moet ik nog veel wennen, maar dit resultaat had ik ook niet direct verwacht.”

Lauf mag dan uit een zandrijke omgeving komen, een grote liefhebber van zand is hij niet. “Ik ben op het zand begonnen en veel in gereden met de junioren en verlaagde kever, maar klei ligt me toch iets meer”, verklaarde Lauf. “Zand is lastig met zicht en het is heel anders. Klei is snelheid en dat ligt mij goed. Na de eerste manche wist ik het niet wat het zou worden, ik denk dit komt niet goed. Gelijk bij de start het gaas vol, het licht uit en het werd donker. Gaat het zo’n dag worden? Heel veel dingen veranderd aan de banden en afstelling. In de tweede manche een tweede plek en de derde manche gewonnen, dus toch een goede plek voor de finale en nu sta ik weer hier. Het is wel lekker dat we meedoen in de top van het klassement.”

Spies werd vierde voor Kevin Uenk en Rob van Mierlo. Gert Visser hield de eer hoog bij de automotoren, hij werd zevende. Pieter Verboon, de eerder genoemde Hop en Peter Cents completeerden de top tien. Outsiders als Gerd Robben, Erik Diepenmaat, Erik Pijnenburg Jr. en Sven Prinsen haalden de finale niet.