NK Gersloot: Galekop begint 2019 met overwinning

Vorig jaar pakte Ivo Galekop het kampioenschap zonder ook maar een finale te winnen, maar zaterdag maakte de regerend titelhouder optimaal gebruik van de eerste kans op eremetaal. Hij pakte de overwinning voor Eelco Kruis en Marco Raben.

Nadat Marco Raben gedurende de manches domineerde met maar liefst drie overwinningen, was het Galekop die de beste start maakte in de tien ronden durende finale en als sneeuw voor de zon verdween. Raben herstelde zijn mindere start door als derde door te komen en hij wist die positie vast te houden in het restant van de race. Een paar keer probeerde Raben het gat naar Eelco Kruis te overbruggen, maar tot een aanval zou hij niet meer komen. Kruis, die in de finale helemaal aan de buitenkant moest starten, probeerde op zijn beurt nog een paar keer een gaatje te zoeken bij Galekop, maar een aanval bleef uit. De thuisrijder maakte het wijze besluit te kiezen voor 27 waardevolle punten in Gersloot.

Ricardo Niele werd zeer verrassend vierde in die finale. Op slechts drie seconden van Galekop eindigde de tweedejaars NK-rijder voor een aantal gevestigde NK-namen. Niele eindigde tijdens de manches telkens in de top-vier en mocht daarom voor het eerst vanaf de eerste startrij vertrekken. De start in de finale was iets minder, maar door een slimme strategie kwam Niele uiteindelijk toch nog weer naar voren en scoorde hij een vierde plaats.

Rik Pasman werd vijfde in de finale na een sterke openingswedstrijd, Peter Timmermans bezegelde zijn terugkeer in het Nederlands kampioenschap met een zesde plaats. De Vlaming had de snelheid vanaf het begin van de dag goed te pakken en kwam in de tweede manche zelfs als tweede over de finish. Jan-Paul Klaster had daarentegen een mindere dag. De vice-kampioen van 2018 had gedurende de dag nooit echt het tempo te pakken en kwam er in de finale niet aan te pas. Op bijna tien seconden van Galekop eindigde Klaster op de zevende plaats. Mike Bruins en Robbie Degen eindigden als achtste en negende voor Jasper Pouw, die zich als dertiende plaatste voor de finale.

CrozzTV: De highlights van de NK in Gersloot

Arjan Stokkink kende een goede dag in Gersloot tot hij in de finale vanaf de binnenste startplek moest vertrekken. De coureur kwam bij het induiken van de eerste bocht in aanraking met Raben en ging tot overmaat van ramp bij het uitkomen van de bocht nog over de kop. Hoewel de kever van de zevenvoudig kampioen keurig op de wielen terechtkwam, was het tempo wel verdwenen. Uiteindelijk kwam hij op een elfde plaats aan de finish.

Mitch Bruns, Rob van den Hoek en Rien van Nieuwenhoven eindigden naast Stokkink op een ronde achterstand op de plaatsen twaalf, dertien en veertien. Cees van der Groot had zich geplaatst voor de finale, maar hij kwam niet in actie na een flinke crash in de derde manche. Daarbij brak het achterwiel af en vloog de Friese coureur een paar keer over de kop.

Al in de eerste manche bij de kevers speelde zich een drama af voor Peter Nijmeijer. De coureur ging bij het opkomen van het achterste rechte stuk iets te wijd en sloeg enkele malen over de kop. Met de coureur zelf ging gelukkig alles goed, maar de materiële schade was aanzienlijk. Een flinke tegenslag voor Nijmeijer, die de afgelopen weken hard moest werken om überhaupt aan de start te verschijnen.

Ook opvallend was dat Niels Smal de finale niet haalde in Gersloot. De Noord-Hollander ontbrak na technische problemen in de eerste manche en probeerde zich in de volgende races nog te herstellen, maar het was net niet genoeg. Smal reed in de tweede manche aan de leiding voor hij terugviel naar de vierde plek. Dat bleek net niet genoeg voor een plek in de finale.

De volgende wedstrijd voor het Eurol NK Autocross is op 15 juni in Oldebroek.

Uitslag NK Gersloot – Keverklasse

1. Ivo Galekop
2. Eelco Kruis
3. Marco Raben
4. Ricardo Niele
5. Rik Pasman