NK Gersloot: Jacobs heer en meester op zware zandbaan

Met 39 deelnemers in de sprintklasse 2000 was deze klasse opnieuw goed gevuld met drie keer dertien coureurs in de kwalificatiemanches. Een verrassende winnaar kwam er niet op basis van de manches, wel was het zijn eerste.

Regerend Nederlands kampioen Chris Wagenaar kende een desastreuse dag. Ondanks een eerste en een derde plaats werd de eerste manche beslissend voor Wagenaar. In de chaos van de eerste bocht kwam hij in aanraking met een andere coureur en viel uit. Het resulteerde in een zestiende plaats in het klassement na drie manches en dus plaatsing voor de kleine finale.

In die kleine finale ging Wagenaar riant aan kop tot er een herstart kwam. Bij die herstart was de Noord-Hollander te vroeg weg en zo besloten de wedstrijdleiders hem uit de uitslag te halen. Geen plaatsing voor de grote finale en dus geen punten in Gersloot. Uithuilen en overnieuw beginnen was het devies voor Wagenaar. Hedser Bruinsma, Ronald Akkermans en Pieter Poelstra gingen zo wel door naar de grote finale.

Tekst loopt door onder de foto’s


In die grote finale mocht Marc Jacobs van pole-position vertrekken. Hij eindigde op 55 punten voor Mervin Klaassen en Bastiaan Hoogeboom. Ook Huub Jansen liet zich goed zien op het zand en eindigde op een vierde plaats voor Jan Maarten Schuurman die opnieuw sterk was in de kwalificaties.

Kopstart in de finale kwam op naam van Jacobs die in de finale heer en meester bleek te zijn. We kunnen er lang en breed over schrijven, maar Jacobs had van begin tot eind de leiding en pakte de volle 37 punten.

Daarachter was het nog even spannend tussen Hoogeboom en Jansen. In de eerste ronde pakte Jansen de tweede plaats af van Hoogeboom en zou was de strijd om het podium beslist.

Daarachter kon John Rotink zich opwerken naar de vierde plaats en ook Leonard van de Ven kwam vanaf de tweede rij naar de vijfde plaats. Schuurman viel terug naar de zesde plaats terwijl het daarachter close was met Willem Snijder.

De op de eerste rij gestarte Klaassen kwam slecht weg en verloor veel terrein in de eerste ronde. De Zeeuw kwam als veertiende door bij de eerste doorkomst en werd uiteindelijk nog achtste na een knappe inhaalrace. Edwin Tolkamp daarentegen viel terug van de achtste naar de elfde plaats. Kampioenschapsleider Moos Kroon reed best een aardige finale ondanks zijn aversie tegen zand, maar viel in de slotfase terug naar de dertiende plaats.

“Eindelijk, dit is een mooi resultaat”, zei Jansen na afloop tegenover DeCrozz.nl. “Het ging redelijk goed vandaag, veel zand moeten happen, maar toch op de eerste rij terechtgekomen. De start was hier bepalend. Marc startte net een stapje te snel en daar kon ik niet meer bijkomen.”

Ook Hoogeboom was verheugd met zijn eerste NK-podium. “Na de eerste twee wedstrijden op zand ging het niet. In Pieterzijl ging het helemaal mis, wilde het ook niet vlotten. Normaal is klein meer mijn ding maar vandaag lukte gewoon alles. Alles viel op de plek, je moet geluk hebben en als je in de series de punten weet pakken rol je er wel door. Deze finale was goed voor ons vertrouwen.”

Winnaar Jacobs reageerde na afloop voor de camera’s van DeCrozz.nl: