NK Gersloot: Schoenmakers pakt eerste zege uit NK-carrière

Michel Schoenmakers is het NK-seizoen zaterdag begonnen met een overwinning. Op de pittige zandbaan ging de Brabander van start tot finish aan de leiding en kon niemand hem bedreigen.

Schoenmakers bleef koeltjes na een herstart, veroorzaakt door Danny van den Berg, en overleefde daarna de rondenlange druk van Rob van Mierlo op de tweede plaats. Schoenmakers kwam met een voorsprong van iets minder dan een seconde aan de finish terwijl Van Mierlo in de slotfase flink moest pushen om voormalig Nederlands kampioen Rens van der Haas achter zich te houden. In het begin van de race kwam het zelfs nog tot een aanraking tussen de twee, maar de strijd verliep verder netjes en Van der Haas kon het gaatje bij zijn voorganger niet meer vinden en moest genoegen nemen met de derde plaats.

Gert Visser, polesitter na de drie manches, kwam op zeven seconden als vierde aan de finish. De Groninger kwam sterk voor de dag met zijn PML-concept, maar liet het naar eigen zeggen bij de start liggen in de finale. “De motor viel even weg bij het wegrijden nadat ik iets te vroeg in de toerenbegrenzer zat”, aldus Visser in gesprek met DeCrozz.nl. “De koppeling er even bij en toen was het weer goed. Maar een vroege lekke band kostte tijd.”

CrozzTV: De highlights van de NK in Gersloot

Visser bleef Jimmy Hop nipt voor, de coureur maakte een sterke indruk na een overwinning in de eerste manche. Hij wist zich echter net niet te kwalificeren op de eerste rij. Sjaak Spies maakte een zeer gretige indruk en liet dat ook aan de concurrenten merken. Nadat het in de eerste twee manches moeizaam verliep, scoorde Spies in de laatste kwalificatie nog een broodnodige overwinning waarmee hij zich plaatste voor de finale. In die eindstrijd kwam hij tot een felbevochten zesde plaats.

Richard Huisman haalde een zevende plaats nadat hij zich op de valreep plaatste voor de finale. Hij had hetzelfde puntenaantal als de nummers zestien en zeventien na de drie manches, maar zijn tweede plaats in de tweede voorronde bracht hem uiteindelijk toch in de finale. Jari Kroon zakte in de finale een beetje weg na een aanvankelijk indrukwekkend optreden. Kroon plaatste zich als zesde voor de eindstrijd en leek lang in aanmerking te komen voor een plek in die top-zes, maar in de slotfase verloor de jongeling uit Nederhorst den Berg nog een positie aan Huisman waardoor hij achtste werd. Tim Maas en Patrick Boessenkool maakten de top-tien compleet, zij waren kort na de herstart in de finale betrokken bij een incident waar ook Dirk-Jan Middelveld door uitviel.

Erik Pijnenburg werd elfde met een lekke band Middelveld, die ondanks de uitvalbeurt als twaalfde geklasseerd werd. Middelveld liet het naar eigen zeggen in de eerste manche een beetje lopen om vervolgens sterk voor de dag te komen in de tweede manche waar hij won. Ook de derde manche verliep moeizaam en in Gersloot bleek het lastig vanuit de achterste gelederen nog een goede positie uit het vuur te slepen in de finale.

Sprint 1600-debutant Lars van Kuringe plaatste zich knap voor de finale, maar na twee ronden gooide een stekkertje van de gasklep roet in het eten en moest hij zijn bolide aan de kant parkeren. Van den Berg, al in de eerste ronde uitgeschakeld, en de gebroeders Van Lierop werden als veertiende en vijftiende geklasseerd.

Het was voor een heel aantal coureurs in de Sprint 1600 een moeizame dag in Gersloot. Thuisrijder Rene Hofstra zat geen moment echt lekker in de wedstrijd en hield het na de derde manche voor bekeken. Maarten de Weerd haalde de finale niet na een teleurstellend resultaat in de eerste manche. Ook Klaas Postma en Mariska Verhees haalden de eindstrijd niet. Schade was er voor Douwe Venneker, hij spinde in de tweede manche en 1600-debutant Dylan Gerrits kon de wagen niet ontwijken. Venneker kwam nog wel weer in actie, bij Gerrits was de schade daarentegen aanzienlijk.

De volgende wedstrijd voor het Eurol NK Autocross is op 15 juni in Oldebroek.

Uitslag NK Gersloot – Sprintklasse 1600:

1. Michel Schoenmakers
2. Rob van Mierlo
3. Rens van der Haas
4. Gert Visser
5. Jimmy Hop