NK Gersloot: Van Wijlen pakt tweede NK-zege na totale uitputtingsslag

Van alle klassen in Gersloot hadden de junioren de grootste opgave. Toeren houden, terugschakelen, vast komen te staan of net niet? Oververhitting lag op de loer bij de auto’s tot 1300cc maar uiteindelijk was de finale net kort genoeg voor een overwinning van Luc van Wijlen.

Regerend Nederlands kampioen Benjamin Zuidam had het totaal niet naar zijn zin in het Friese zand. Zuidam bungelde de hele dag achteraan en kwam in zijn laatste kwalificatie zelfs stil te staan in het zware zand waar hij niet meer weg kon komen. Frustraties bij de jonge Zuidam die Gersloot gauw wilde vergeten.

Het is niet duidelijk of het door de baan kwam, of door andere factoren, maar de kwaliteit van de wedstrijd bij de junioren lag bij lange na niet zo hoog als in eerdere NK’s. Twijfelachtige acties volgden elkaar op in de kwalificaties waarbij ook diverse schades gereden werden.

Romy Pijnenburg leek weer de te kloppen deelnemer bij de junioren voor aanvang van de finale. In de drie kwalificaties reed ze sterk en zelfs na een crash in de tweede manche kwam ze bij de complete herstart terug en greep de overwinning. Zij plaatste zich als eerste voor de finale en de verwachting van menigeen was dan ook dat de jongste Pijnenburg hoge ogen kon gooien.

In de finale stond zij op de eerste rij met Luc van Wijlen die alle manches in de top-drie eindigde. Ook Lars van Kuringe was goed op dreef net als Jouke Heddema die zijn eerste mancheoverwinning uit zijn NK-carrière pakte. Nick van Mourik was de vijfde op de eerste rij.

De start van de finale was een kopie van alle andere starts met een grote voorsprong voor Pijnenburg bij het ingaan van de eerste bocht. Nog opvallender was ook de goede start van Tim Maas die van de tweede rij over het gras van de buitenkant helemaal naar de tweede plaats reed. Maas zakte iets terug in tweede deel van de eerste ronde, maar kon zich bij de eerste vijf handhaven.

Terwijl Pijnenburg de leiding in de wedstrijd had waren Jarno van der Krol, Heddema en Van Wijlen rondenlang met elkaar in gevecht voor de tweede plaats. Ook Van Kuringe en Van Mourik waren iets teruggevallen.

Heddema voerde het tempo op in een poging de aansluiting naar Pijnenburg te vinden, maar slaagde daar niet in. De tweede plaats had hij wel stevig in handen, al liet Van der Krol dit niet makkelijk passeren. Ook Van Wijlen hield het tempo straf.

De eerste piepjes en kraakjes waren halverwege de finale al waar te nemen bij diverse junioren die het zwaar hadden in Gersloot. Tim Maas schoot als een duveltje uit een doos naar de derde plaats terwijl Van Wijlen de tweede stek stevig in handen had. Van der Krol zag zijn finale tot een eind komen na een fikse rookpluim uit de Peugeot.

Pijnenburg reed eenzaam aan de leiding, maar het tempo leek mondjesmaat af te nemen aan boord van de Honda. Maas en Van Wijlen schoven langzaam maar zeker naar voren en kwamen dichterbij, maar pas toen Pijnenburg een ronde voor het eind het tempo helemaal kwijt was konden de heren definitief aansluiten. Het uitkomen van de bocht leek het manco voor Pijnenburg terwijl Van Wijlen de leiding overnam met een hevig kokende motor. In de laatste driekwart ronde stampte Van Wijlen door met zijn auto en pakte na Rosmalen 2016 zijn tweede NK-finale.

Maas werd de verassende tweede, al had hij zelf wel gehoopt op een goede dag op de zandbaan: “In de eerste twee manches zat het niet helemaal mee, maar in de derde manche en de finale ging het goed. Daar kon ik vanaf de buitenkant een goede start maken over het gras en dat was iets harder waardoor ik meer snelheid had.”

Opnieuw verloor Pijnenburg een finale in de slotfase. Daar baalde ze van, maar zo zei ze tegen DeCrozz.nl: “Weer een derde plaats, dat is wel constant hè. De auto’s hadden hier veel te lijden vandaag en ik kon geen goed spoor meer vinden. Jammer maar helaas.”

Winnaar Van Wijlen sprak na afloop voor de camera van DeCrozz.nl: