NK Haarle: Pijlsnelle Breederland terug op de hoogste trede

Peter Breederland heeft in Haarle de eerste NK-finale van het seizoen gewonnen. In de toerwagenklasse was de coureur uit Zuidland onder andere Ton van Leeuwen te snel af die de hele dag superieur was.

Van de 31 inschrijvers voorafgaand aan het seizoen stonden er 26 aan de start in Haarle. Een aantal daarvan kwamen niet ongeschonden uit de strijd. Danny Besselink was met zijn opvallende oranje BMW snel onderweg in de eerste manche tot het noodlot toesloeg in de eindfase van die serie. Besselink kwam zelf goed uit de wagen, maar die was er een stuk minder aan toe. Hij was dan ook vroegtijdig klaar.

Ook John Verberk was vroegtijdig klaar. De coureur had na de eerste manche een onbekend probleem met zijn wagen en verklaarde tegenover DeCrozz.nldat de oplossing niet gevonden werd tijdens de wedstrijd in Haarle. Ook Kees Damen en Jarno Niks haalden de finale niet in Haarle. Alle ogen waren in Haarle gericht op shorttracker Sjinkie Knegt die na hard werken zijn debuut maakte in het NK. Ook Knegt haalde de finale niet, hij kwam vier punten te kort om aan te mogen treden in het slotstuk. Ondanks dat was de coureur uit Bantega tevreden met zijn eerste optreden in het NK Autocross.

Debutant Gijs van Hees was ijzersterk. Hij mocht na Seppe Aerts als tweede een plek op de grid kiezen in de eerste finale van het seizoen. Ton van Leeuwen plaatste zich als derde na twee gewonnen manches en een kapotte band in de derde. Peter Breederland en Erwin Breederland plaatsten zich eveneens op de eerste rij.

Razendsnel vertrok Van Hees naar de eerste bocht bij het dimmen van de lichten. De rijder uit Alphen kwam samen met Van Leeuwen als eerste aan in de eerste bocht, maar verloor daarna tempo in zijn bolide. Achteraf bleek dat het gas van de wagen was blijven hangen waardoor hij de motor noodgedwongen even moest stoppen. Daardoor kwam Van Leeuwen op de eerste plaats uit de eerste bocht, maar toch bleek de coureur niet helemaal zijn gewenste tempo te rijden. Het was Peter Breederland die in zijn kielzog volgde en de leiding in de wedstrijd overnam bij het begin van de tweede ronde. Sander Berg was in de MR2 opgeschoven naar de derde plaats en leek het tempo van de koplopers te kunnen volgen terwijl ook Seppe Aerts zijn wagen aan de binnenkant al stil moest zetten.

Jeroen van Zon had ondertussen de aansluiting gevonden bij Berg en zocht naar een gatje terwijl Breederland vooraan een grotere marge nam. Ook Erwin Breederland leek in de Baleno snel genoeg om mee te doen om de prijzen, maar hij kon Berg niet zomaar verschalken terwijl Van Zon dat wel deed en op jacht kon naar Van Leeuwen en Breederland.

Van Zon kon onmiddellijk de druk opvoeren bij Van Leeuwen die opvallend genoeg aan de binnenkant reed terwijl Berg streed op de vierde plaats met de jongste van de broers Breederland. Van Zon passeerde de regerend kampioen razendsnel en zette ook de jacht in naar de koploper in de wedstrijd waar Van Leeuwen moest lossen en juist in de spiegel moest kijken richting Erwin Breederland en Sander Berg.

Koploper Breederland reed een knappe race en trok de overwinning over de streep al was het verschil ten opzichte van Van Zon maar minimaal: vier tienden van een seconde. Van Leeuwen werd net derde voor Erwin Breederland. Sander Berg werd keurig vijfde voor debutanten Terberg/Sanger. Marco Tuchter werd zevende voor de teruggekeerde André de Bruijn. Van Hees werd uiteindelijk nog negende terwijl Bert Gussinklo op een tiende plaats bleef steken.

Uitslag finale toerwagenklasse:

  1. Peter Breederland
  2. Jeroen van Zon +0.394
  3. Ton van Leeuwen +3.550
  4. Erwin Breederland +4.325
  5. Sander Berg +6.221