NK Halle: Boon pakt ‘eindelijk’ eerste overwinning

“Eindelijk!” riep Roy Boon toen hij bij enkele van zijn familieleden in de armen viel na de finale. De coureur uit Olderbekoop boekte zijn eerste overwinning op het Halse zand en was daar vanzelfsprekend zeer blij mee.

De toestanden met protesten en de daar op volgende beroepszaken hebben nogal een schaduw geworpen over de afgelopen wedstrijden. Men zou bijna vergeten dat er nog op het scherpst van de snede gestreden wordt om een kampioenschap waarin de hoofdrolspelers erg aan elkaar gewaagd zijn. Zo ook in Halle waar in zes series vijf verschillende coureurs wonnen. Jarno van de Krol was de enige die een tweede wist te pakken, daarmee stond hij op pole in de finale. Jouke Heddema speelde in die finale geen rol, hij stond al na een manche aan de kant met een kapotte motor. Elin van de Vossenberg kwam ook niet tot de finale, nadat zij in een van de manches vanuit leidende positie uitviel haalde zij niet genoeg punten om door te gaan.

Provinciegenoot Lucas Konings presteerde daarentegen goed. Konings plaatste zich als tweede voor de finale met naast zich Roy Boon. Marijn Vos deed het ook goed, hij won de derde manche en reed de gehele dag in de top-drie. Lars van Kuringe, winnaar van de NK’s in Rosmalen en Holterhoek, sloot de manches als vijfde af. Mike Uenk, Marco van der Vegt, Dylan Gerrits en Gijs Wismans bezetten de tweede rij. Winnaar van de eerste twee NK’s, Tijs Kovac, kwam niet verder dan de elfde plaats voor Thijs van Bladel, Tom Littel, Max van Grol en hekkensluiter in de finale, Arjan van der Sar.

Hoewel Boon de holeshot pakte vanuit de start was het Van de Krol die langs de buitenkant probeerde om de leidende positie in de race over te nemen. Aanvankelijk lukte dat niet, maar de coureur kwam aan het eind van het lange rechte stuk steeds dichtbij. Konings had inmiddels de derde plaats te pakken voor Uenk en Vos terwijl Van Kuringe in het gedrang daarachter zat.

Boon bleef de binnenkant goed verdedigen waardoor hij het andere deelnemers vrijwel onmogelijk maakte om een geslaagde inhaal actie te doen. Van de Krol probeerde het steeds via de buitenkant en dat leverde hem uiteindelijk een positie verlies op. Konings stak binnendoor waarna het verval ingezet werd voor Van de Krol die zienderogen meer posities verloor. Uenk stak niet veel later ook binnendoor en had zo de derde plaats te pakken. Vos, even daarvoor nog in strijd om de podiumposities, was inmiddels weggevallen uit de top.

Konings probeerde Boon aan te vallen, maar dat bleek niet mee te vallen. Uenk kreeg vrij snel de aansluiting en dook in de laatste bocht zelfs even aan de binnenkant bij Konings waarbij hij ook Boon raakte. Uenk leek even stil te vallen, maar verloor maar weinig terwijl Konings wat meters verloor en Van de Krol zowaar even langszij kwam. Dit was niet van lange duur, Konings sloeg terug en reed het gat naar de koplopers weer dicht. Een ronde later zat Uenk alweer naast Boon en deze keer probeerde hij het via de buitenkant. Daar moest hij meer meters maken en dat was in het zware zand nagenoeg onmogelijk.

In de laatste ronde kwam er geen aanval meer aan het adres van Boon, hij pakte de overwinning voor Uenk, Konings en Van de Krol. Van der Vegt werd vijfde voor Gijs Kovac en Van Kuringe die samen gedurende de finale een flinke strijd uitvochten. Wismans werd vlak daarachter achtste voor Tijs Kovac terwijl Dylan Gerrits de top-tien compleet maakte.

Hoewel Boon in het voorlopige klassement de leiding heeft overgenomen, moet de CAR-zaak van de NK Holterhoek nog behandeld worden. Ook is er een intentie tot beroep rond de NK in Rosmalen waardoor ook die zaak opnieuw bekeken moet worden.

Uitslag finale:

  1. Roy Boon
  2. Mike Uenk +0.844
  3. Lucas Konings +1.786
  4. Jarno van de Krol +2.706
  5. Marco van der Vegt +6.991