NK Halle: Van Leeuwen zegeviert op belangrijk moment

Ton van Leeuwen heeft zaterdag op een belangrijk moment de zege gegrepen in de vijfde NK van het seizoen. De meervoudig kampioen uit Harmelen bleef Seppe Aerts en John Verberk in voor.

In de manches zagen we toch een aantal verrassende zaken op de baan. Gerbert Paus kreeg zijn Justy niet tijdig gereed voor de wedstrijd en zo verscheen hij met een reservewagen op de baan. Peter Breederland kende een slechte dag. De coureur werd eenmaal derde, maar met twee mindere resultaten schopte hij het niet tot de finale. Kees Damen maakte hetzelfde mee, hij eindigde achter Sjinkie Knegt op de twintigste plaats. Rick van Herwijnen en Sander Berg ontbraken eveneens in de finale, net als Bert Gussinklo die een puntje te kort kwam om de eindstrijd te halen.

Seppe Aerts liet zien de betrouwbaarheid van de Toyota op orde te hebben in Halle. De coureur won twee manches en eindigde in een van de manches achter Erwin Breederland. Die kwalificeerde zich na Aerts als tweede voor de finale. Gijs van Hees volgde op de derde plaats, hij won eveneens twee manches. Ton van Leeuwen en Bert-Jan Hoepel, terug na afwezigheid in Holterhoek, stonden eveneens op de eerste rij. Govert Terberg werkte een goede dag af en sloot aan als zesde voor John Verberk, Jarno Niks, Jeroen van Zon en Andre de Bruyn. André Verweij haalde als elfde de finale in zijn nieuwe Opel voor Jos Hendrickx, Bart Linders, Piet van Dijk en Maik Knoefmann.

Aerts vertrok aan de binnenkant heel goed, maar Van Leeuwen nam langs de buitenkant heel veel risico en kwam zo aan de leiding bij het ingaan van de eerste bocht. Verberk pakte de derde plaats terwijl Breederland op de vierde plek zat, maar aangevallen werd door Hoepel. Van Leeuwen had aan het eind van de eerste ronde al afstand genomen en liep weg van de achtervolgers terwijl Verberk richting de achterkant kroop van Verberk. Hendrickx maakte vanaf de derde rij een wereldstart en reed zesde na twee ronden terwijl het veld steeds verder uit elkaar gereden werd.

Verberk zette halverwege succesvol de aanval in bij Aerts en nam zo de tweede plaats over. Op dat moment reden de twee op iets minder dan twee seconden achterstand van Van Leeuwen. Verweij was inmiddels stilgevallen en ook Niks en Hendrickx reden langzaam terwijl Van Leeuwen zich door het achterblijvende verkeer werkte. Verberk kon daardoor steeds dichterbij komen, maar hij kon geen aanval meer plaatsen.

Breederland deed dat wel voor de derde plaats bij Aerts, maar Aerts bleef sterk verdedigen en hield zo de derde plaats vast. Van Leeuwen bereikte de finish met Verberk in zijn kielzog. Aerts werd derde voor Breederland. Terberg profiteerde van de coureurs die stilvielen en werd op afstand vijfde, terwijl Hoepel op de zesde plaats eindigde voor Van Dijk, De Bruyn en Linders. Knoefmann werd op een ronde achterstand tiende.

Uitslag finale:

  1. Ton van Leeuwen
  2. John Verberk +0.931
  3. Seppe Aerts +2.048
  4. Erwin Breederland +2.112
  5. Govert Terberg +16.285