NK Halle: Visser zorgt voor enorme verrassing in Sprintklasse 1600

Misschien was de verrassing voor Gert Visser zelf nog wel het grootst. De Groninger pakte in Halle zijn eerste NK-zege in de Sprintklasse 1600 met de PML die hij enkele weken daarvoor kocht van voormalig Nederlands kampioen Pieter Mennen. Visser kwam, zag en overwon op indrukwekkende wijze in Halle.

Er gebeurde in de manches best veel met de 32 deelnemers die aan de start kwamen. Patrick Boessenkool geraakte niet ver. Hij verloor in de eerste manche al het tempo en zou de rest van de dag niet meer aan de start verschijnen door technische problemen. Ook Tim Maas kwam niet ver, de jonge debutant maakte enkele keren indruk dit seizoen, maar slaagde er in Halle niet in dat te herhalen. Ook Jari Kroon stond na drie manches aan de kant. Na twee redelijke resultaten, maakte hij een kopstart in de derde manche maar na enkele ronden verscheen er witte rook achter de krachtbron en was het ook voor hem einde verhaal.

Vooraan het veld had Dirk-Jan Middelveld het tempo weer te pakken. De coureur pakte met 54 punten pole-position voor de finale. Daarmee was duidelijk dat de motorproblemen die hij had in Holterhoek weer opgelost waren. Danny Lauf plaatste zich als tweede uit de finale voor Sjaak Spies die de dag sterk begon in de eerste manche, maar het niet helemaal af kon maken. Gerd Robben reed een sterke kwalificatie en plaatste zich als vierde voor de finale. Daarnaast stond Gert Visser die zich met drie top-drie klasseringen plaatste voor de finale. De Groninger kwam voor de tweede keer met de PML in actie en was al na de eerste manche iets beter te spreken over de wagen. Sven Prinsen plaatste zich voor Wesley Welgraven die nog een manche won. Rob van Mierlo, Michel Schoenmakers en Mark van Lierop stonden daarachter. Erik Pijnenburg en Rene Hofstra plaatsten zich op de valreep direct voor de grote finale.

In de kleine finale was Rens van der Haas een van de favorieten, maar al na enkele honderden meters was het voor hem voorbij. Van der Haas maakte samen met Jimmy Hop kopstart, maar de twee kwamen met elkaar in aanraking aan het eind van het rechte stuk waarbij de beide coureurs de controle over hun wagen verloren en in de aardewal terecht kwamen. Van der Haas sloeg zelfs nog over de kop en zou bij de complete herstart niet meer in actie komen. Hop kwam wel aan de start en pakte de overwinning in die kleine finale voor Maarten de Weerd en Peter Cents.

Vanuit de start in de finale was het Visser die de beste start maakte en Lauf een move naar de binnenkant maakte waardoor Middelveld even van het gas moest. Aan de buitenkant zat Robben die eveneens een goede start maakte, hij volgde achter Visser op de tweede plaats. De Weerd vond direct zijn waterloo bij het uitkomen van de eerste bocht, hij klapte op de buitenste aardewal en stond vast.

Langs de buitenkant probeerde Robben het een halve ronde later bij Visser, maar de Duitser slaagde er niet in de leiding te pakken. Robben zette zich op de tweede plaats voor Lauf, Middelveld en Van Mierlo. Terwijl Visser wegliep, probeerde Robben om Lauf achter zich te houden. De jagende Limburger leek bijna een gaatje te vinden, maar kon de aanval niet helemaal laten slagen. Middelveld zat op dat moment op de vierde plaats en keek toe hoe de heren voor hem bleven vechten.

Niet veel later zou dat duel tussen Robben en Lauf ontploffen. De Limburger dook met een ambitieuze move op aan de binnenkant van Robben die daardoor niets anders kon dan rechtdoor rijden en daarbij op twee wielen in de greppel terechtkwam. Hoewel Robben zijn weg kon vervolgen, was het podium ver weg voor hem. Middelveld lag daardoor derde terwijl Van Mierlo volgde op de vijfde plaats. Achter in het veld was Hop gespind en werd daarbij geraakt door Spies die de gestrande wagen niet meer kon ontwijken.

Visser ging vooraan het veld ongestoord door met het rijden van een flink tempo terwijl Lauf het gat probeerde te dichten en Middelveld zijn derde plaats consolideerde. Tot een aanval zou het niet meer komen en zo kwamen de coureurs aan de finish. Van Mierlo werd vierde voor Prinsen en Robben die terugviel tot de zesde plaats na het incident met Lauf. De stewards bogen zich na afloop nog over het incident, maar besloten geen straf uit te delen aan Lauf. Van Lierop werd zevende voor Hofstra en Pijnenburg. Welgraven sloot de top-tien af.

Uitslag finale:

  1. Gert Visser
  2. Danny Lauf +0.675
  3. Dirk-Jan Middelveld +3.761
  4. Rob van Mierlo +4.161
  5. Sven Prinsen +5.301