NK Hieslum: Benjamin Zuidam de verrassende kampioen

Het niet halen van de finale finale betekende voor Ischa van de Vossenberg een enorme domper door motorpech in de derde manche. Benjamin Zuidam profiteerde hier optimaal van en reed naar zijn tweede overwinning ooit en pakte zijn eerste titel Nederlands kampioen.

Wat een pech was er voor Ischa van de Vossenberg die “slechts” bij de eerste vijf hoefde te eindigen om zo zijn carrière in de juniorklasse in stijl af te kunnen sluiten. Zover kwam het niet want na drie manches was de finale voor hem buiten beeld met plaats zestien. Dat hij uiteindelijk toch nog punten kreeg kwam door een beslissing van de sportcommissarissen die Gijs Kovac, ruim na afloop van de finale, zijn wedstrijdpunten afpakten. Na het krijgen van zwart in de finale werd hij in eerste instantie de nummer 14 maar door deze extra straf schoof Vossenberg dus door naar plaats 15. Maar ook dit was niet genoeg voor de titel waar hij zonder te starten nog steeds kans op maakte. De overige kanshebbers moesten daarvoor in een bepaalde volgorde als allerlaatste eindigen.

De rest van de favorieten stonden allemaal vooraan de trappelen van ongeduld want een van hun zou de opvolger gaan worden, bij geen pech van Werner van Rossum. Romy Pijnenburg startte heel erg goed en pakte al een ruime voorsprong voor de eerste bocht. In deze bocht verslikte Richard Huisman zich een beetje en verloor hij veel tijd en meters. Achter Pijnenburg sluiten Kovac en Bas Verweijen, met zijn oude auto aan de start vandaag, aan net voor Benjamin Zuidam. Bij het insturen van bocht 3 gaat het echter mis voor de jongste Pijnenburg die op de gladde baan een spin meemaakt en 180 graden draait waarna het hele veld haar voorbij steekt. Kovac kan er maar net omheen wat ook geldt voor Remon van Rossum.

_2673-crozzmedia _0644-crozzmedia _2101-crozzmedia _2137-crozzmedia _1284-crozzmedia _1311-crozzmedia

Zuidam kijkt het beste en pakt de leiding voor van Rossum en de sterk mee gestarte Lars van Kuringe, die opnieuw mocht starten vanaf de wachtlijst. Bij het uitkomen van bocht 4 is het driften geblazen voor Aniek Ripperda die de auto niet kan houden. Kovac komt er met de neus tegenaan en drukt haar helemaal rond. De mannen erachter komen ineens wel heel dichtbij en Luc van Wijlen stuurt gauw naar binnen, die met zijn clubauto toch weer aan de start staat na de auto in Benschop afgeschreven te hebben. Bas Verweijen kan hier weer niet omheen en is de chaos compleet als Nick van Mourik erbij komt te staan.

Voor de koploper is dit prima nieuws want hij heeft er geen enkel probleem mee, laat staan last. Maar van Rossum kan hij maar niet van zich afschudden. Danny van de Berg gaat te hard door een gat in bocht 3 en schiet om en opnieuw is het Kovac die hem raakt en helemaal rond duwt. Pijnenburg is inmiddels alweer in de top-10 te vinden maar kan er niet meer uitkrijgen als een negende plaats, en vierde in het eindeklassement. Zuidam begint langzaam afstand te nemen van zijn grote concurrent van Rossum en pakt opnieuw een overwinning.

Van Rossum wordt de nummer twee en zo eindigen ze ook in het kampioenschap van 2016. Lars van Kuringe laat zich op einde nog verrassen door zijn zwagertje Richard Huisman en wordt vierde. Maar weet hierdoor wel precies in de top10 van het eindklassement te eindigen. Ischa van de Vossenberg, wordt zonder van start te gaan, de nummer 3 van Nederland en heeft aangegeven over te stappen naar de toerwagenklasse. Nieuwe ronde met nieuwe kansen voor hem.

Van Rossum overweegt ook een andere uitdaging aan te gaan maar is nog niet te oud voor de juniorklasse. Zuidam zal graag zijn titel verdedigen want hij wordt in 2017 pas 18 jaar en mag dus nog meedoen, maar kan ook zomaar overstappen.

Zuidam reageerde na afloop van de finale voor de camera van DeCrozz.nl

Volledige uitslagen zie je op AutocrossLive.com

_2760-crozzmedia _2747-crozzmedia _3385-crozzmedia _3349-crozzmedia _2673-crozzmedia _2703-crozzmedia