NK Hieslum: Ton van Leeuwen blijft heersen, al gaat het niet vanzelf

Wat een indrukwekkend geluid blijft het om de Mitsubishi van Ton van Leeuwen te horen klapperen op het podium. Voor de vierde keer in zijn autosport carrière mocht hij het podium oprijden met steeds een rode Mitsubishi. En met vier titels komt hij in deze klasse op dezelfde hoogte als Rob van Kuringe, the Legend reikte hem de krans uit op het podium en was oprecht blij voor hem.

Het zat van Leeuwen niet mee in Hieslum er was geen enkele indrukwekkende manche te zien. En dat zag zijn enige concurrent Peter Breederland ook. Die plaatste zich gewoon voor de eerste rij en moest eigenlijk winnen om zijn kansen levend te houden. Van Leeuwen mocht dan niet in de top-7 eindigen en dat was van Leeuwen in Albergen al eens overkomen, en stond van Leeuwen niet geheel gerust aan de start. En zijn zorgen waren er direct bij het overschakelen naar de tweede versnelling na de start. Die was met geen mogelijkheid te vinden en kreeg hij, gelukkig voor hem, de bak in zijn drie en ging als laatste op weg. Sander Borgonje was toen al als eerste bij de bocht met rechts naast hem Richard Kools, weer net op tijd gereed voor de laatste NK, die meer meters af moest leggen. Maar aan de binnenzijde was het Audi rijder Robbert Beelen die het beste spoor had en als eerste de tweede bocht uitkwam.

_1129-crozzmedia _1149-crozzmedia _1142-crozzmedia _1155-crozzmedia _2489-crozzmedia _7048-crozzmedia _6612-crozzmedia

Vanaf de eerste rij was het ook Peter Breederland niet gelukt heel goed met de mannen mee te starten want hij komt pas als de nummer 6 door. Zijn broer Erwin, de regerend kampioen, laat zien weer helemaal terug te zien en rijdt op de derde plaats rond. Van Leeuwen rijdt op plaats 14 rond en is nog zeker niet kansloos op deze positie als Peter Breederland niet op kan klimmen. Breederland ziet dat er kansen liggen en kan de rust bewaren en gaat er extra goed voor zitten door heel strak te gaan sturen. Snelle binnenlijnen en zoveel mogelijk de gaten mishouden zijn het goede plan wat hij trekt. Hij weet dat bijna iedereen die voor hem rijdt erg snel is maar dit jaar zeker niet pechvol geweest zijn.

Beelen duldt niemand in zijn buurt en het team lijkt de wegligging steeds beter onder controle te krijgen. De Audi is veel stabieler als hij door de gaten klapt in de erg harde eerste bochtencombinatie. Borgonje moet oppassen voor Kools en Erwin Breederland die ook graag willen na een teleurstellend seizoen natuurlijk. Beelen kan hierdoor steeds iets verder uitlopen en lijkt voor de winst te kunnen gaan. Ook sterk is het optreden van de Peugeot 306 van equipe Reinders die ook steeds beter hun draai vinden en zo in 2017 ook mee te kunnen doen voor eremetaal. Pech werpt ze nog wat terug maar over het geheel gezien mogen ze tevreden zijn over deze finale.

Peter Breederland moest in ieder geval flink zijn best doen om er voorbij te komen en kan hij achter Kools aan die weer volop aan het strijden is met Borgonje. Erwin Breederland is inmiddels al tweede maar komt nooit in de buurt van Beelen die uitermate tevreden is met de winst in Hieslum en zo naar de derde plaats in het eindklassement gaat. Twee maal reden voor de ondernemer om er een mooi feestje van te kunnen maken. Erwin Breederland wordt makkelijk tweede want de nummer drie kon hem nooit bedreigen. In de laatste bocht is het namelijk zijn broer die Richard Kools voorbij kan gaan.

En hiermee pakt Peter Breederland de derde plaats waarmee Ton van Leeuwen automatisch kampioen is. Dat van Leeuwen er een zesde plaats uit weet te persen is meer voor de statistiek en presteert hiermee beter als in Albergen en wordt dat zijn schrap. Het was een spannende finale waarbij we liever gezien hadden dat Van Leeuwen zich ermee had kunnen bemoeien al moeten we niet vergeten dat hij de terechte kampioen van Nederland is.

Finalewinnaar Robbert Beelen reageerde voor de camera van DeCrozz.nl en constateerde dat het eindelijk eens allemaal klopte:

_3295-crozzmedia _2517-crozzmedia _2504-crozzmedia _1897-crozzmedia _0305-crozzmedia _0331-crozzmedia _1124-crozzmedia _6643-crozzmedia