NK Holterhoek: Pasman hobbelt overtuigend naar zege

Na overwinningen in Pieterzijl en Toldijk (2017) voegde Rik Pasman zaterdag een derde NK-zege aan zijn palmares toe. De coureur versloeg Ivo Galekop en krabbelt in het kampioenschap verder op na een matige start van het seizoen.

Er verschenen in Holterhoek 23 deelnemers aan het vertrek in de keverklasse, daarbij ook Simon Hemmen die dit seizoen nog niet in actie kwam. Het ging Hemmen echter niet voor de wind, hij moest de strijd al na de eerste manche staken. Dat gold ook voor Vincent Schouwenberg, voor Holterhoek de nummer tien in het klassement. Na de drie manches, waarin zich veel afspeelde, was Rik Pasman de beste. Hij pakte twee overwinningen terwijl thuisrijder Marco Raben het ook goed deed en zich als tweede plaatste voor de finale. Naast hem nam nog een thuisrijder plaats, Jeroen Heinhuis die uitstekend presteerde. Niels Smal en Ivo Galekop plaatsten zich als vierde voor de finale. Kampioenschapsleider Pedro Cokelaere plaatste zich pas als tiende voor de finale na een moeilijke dag.

De thuisrijders Raben en Heinhuis kwamen niet als beste weg bij de start van de finale, aan de buitenkant deden Galekop en Smal het wel goed terwijl Pasman als derde de eerste bocht in dook. Even leek hij de controle over de wagen te verliezen door aan de binnenkant door de greppel te stuiteren, maar Pasman had zijn wagen snel weer in het juiste spoor en volgde Galekop en Smal. De regerend kampioen ging langs de buitenkant bij Smal en pakte zo de leiding in de wedstrijd waarna Pasman wist dat hij moest volgen om Galekop niet met de overwinning te laten ontsnappen. Niet veel later maakte Pasman zijn move bij de Noord-Hollander waarmee hij opklom naar de tweede plaats.

Vanaf dat moment werd duidelijk dat Pasman het op pure snelheid voor elkaar had en hij passeerde Galekop vrij eenvoudig. De coureur uit Hummelo kon een gat trekken richting de achtervolgers waardoor hij de overwinning binnen handbereik had. Pasman kwam de laatste ronden niet meer in gevaar en tekende zo voor de derde NK-zege van zijn carrière.

Galekop werd tweede op ruim twee seconden terwijl Smal op vijf seconden derde werd. Klaster eindigde alsnog vierde door in de slotfase langs Stokkink te komen. De zevenvoudig kampioen bleef Eelco Kruis nipt voor op de vijfde plaats. Heinhuis werd zevende voor Raben en Cokelaere. Peter Theunissen sloot de top-tien af voor Ricardo Niele. Jasper Pouw was de enige andere coureur die de finish bereikte. Sander de Haan, Robbie Degen en Mitch Bruns moesten de strijd staken of reden heel langzaam.

Uitslag finale:

  1. Rik Pasman
  2. Ivo Galekop +2.409
  3. Niels Smal +5.122
  4. Jan Paul Klaster +7.747
  5. Eelco Kruis +10.279