NK Keverklasse: Kruis komt tot rust en pakt ‘eindelijk’ de titel

Eelco Kruis heeft ‘eindelijk’ de nationale titel in de keverklasse te pakken waar hij en het team al ruim vijftien jaar voor hebben gestreden. De Fries was na vijf wedstrijden dit seizoen de beste en bleef tijdens de laatste twee wedstrijden rustig om uiteindelijk met de kever als kampioen het podium op te mogen rijden. DeCrozz.nl blikt in een reeks terug op de kampioenen en het verhaal dat daarbij hoort.

In de laatste jaren was er één te kloppen man in de keverklasse: Ivo Galekop, Nederlands kampioen in 2017, 2018 en 2019. Hij wist jarenlang het hoofd koel te houden en solide naar de winst te rijden in meerdere kampioenschappen, maar hij wist voorafgaand dit seizoen dat alles anders zou zijn. Het vaderschap was voor Galekop begrijpelijkerwijs een stuk belangrijker dan de hobby. Hoewel Galekop ongetwijfeld terug gaat keren met de motivatie om voor nieuwe overwinningen en kampioenschappen te gaan, lag er dit jaar geen prioriteit bij de autocross. Van vrijdag op zaterdag vertrok Galekop uit Rosmalen omdat het zover was. Met de nieuwe aanwinst is Galekop overigens wel voornemens volgend seizoen weer terug te keren.

Tijdens het seizoen door moesten we vaak terug denken aan het moment in Haarle in 2018. Waar Kruis oppermachtig was op de eerste wedstrijd van het seizoen, maar bij het inhalen van achterblijvers spinde en min of meer onder de druk bezweek. In het seizoen 2019 was dat al een stuk verbeterd en met een verplichte seizoenspauze was het afgelopen seizoen nog beter. De rust die man uit Terband uitstraalde in het rijden was een stuk verbeterd. Goed voor hem, maar ook voor zijn directe concurrenten. In het eerste weekend van Toldijk resulteerde dit direct in een dagzege waar mee het fundament voor de eindzege werd gebouwd. Dat het vervolgens op dag twee minder ging, daarover haalt Kruis achteraf de schouders over op. “Helaas een gebroken fuseekogel, daarmee zijn we elfde geworden, jammer”, vertelde hij voor de camera van DeCrozz.nl in een speciale editie van CrozzTV.

De focus ging na dit eerste NK-weekend echt op het behalen van de nationale titel voor de familie Kruis. De Masters wedstrijd in Pieterzijl werd overgeslagen om zo de auto extra aandacht te geven en geen risico te nemen om eventuele schades te rijden. Dat pakte extreem goed uit in Gersloot, letterlijk in de achtertuin van Eelco wist hij op een zware zandbaan na de drie manches als eerste te mogen starten in de finale, ook toen was hij de beste. De nummer twee kon niets anders dan volgen: “Ik hoopte op een foutje van hem”, zei Galekop. Maar die kwam er niet en Kruis kon zich klaar maken voor een mooi en spannend weekend Rosmalen.

Daarin wist de Fries ook dat winst niet per se nodig was om de titel veilig te stellen. Zeker met de gedachte dat met Galekop één concurrent weggevallen was. Ook Peter Timmermans was na een slecht resultaat in de vierde wedstrijd geen bedreiging meer voor hem. Alleen de roze kever met daarin Niels Smal moest Kruis het hele weekend in de gaten houden. Voor het beperkt aanwezige publiek in Rosmalen was het een prachtige strijd om te zien. Smal was wel degelijk e beste, had de wedstrijden onder controle en pakte op beide dagen winst met ook nog eens het maximale aantal bonuspunten. Zijn offensief kwam echter te laat. Het verschil was slechts zeven punten na aftrek van de schrapresultaten.

De keverklasse was dit jaar – ondanks de mindere bezetting – bij vlagen een lust voor het oog. De strijd die soms ontbrak was er dit seizoen zeker. Kwam het misschien door de Belgische invloeden van Timmermans, Jens van Mol of Ed Goetschalckx? Samen goed voor vijf podiumplaatsen in het afgelopen seizoen. De nummer negen van 2019, Ricardo Niele moest op dag één in Toldijk nog even warmdraaien, maar draaide goed voorin mee en belande net naast het podium in de eindstand. Galekops teamgenoot Mitch Bruns was misschien ook wel een van de verrassingen dit seizoen, na het bouwen van een nieuwe wagen liet hij zich voorin een paar keer goed zien. Hij weet dat de basis goed is, nu is het tijd voor de volgende stap. Nieuwkomers op het NK in deze klasse Patrick de Haan, Patrick Sangers, broers Wouter en Govert Terberg en Sander Thomas hebben nog niet alles laten zien wat ze kunnen met de kevers en zullen vast en zeker deze kans grijpen in het volgend seizoen.

Laten we hopen dat we Marco Raben dan ook weer volledig hersteld terug zien op de baan. Net als Eelco Kruis, die sinds 2004 al droomde van een NK-titel, doet de man uit Winterswijk dat ook al jaren langer. Het is hem van harte gegund, al zitten zijn directe concurrenten niet stil en wordt de uitdaging ieder jaar groter om die titel alsnog te pakken.

VIDEO: Nabeschouwing NK Rosmalen in CrozzTV