NK Lochem: Derde titel op rij voor dominante Galekop

Ivo Galekop heeft zaterdag in Lochem zijn derde Nederlandse titel op rij gepakt en heeft daarmee een unieke prestatie geleverd. Niet eerder werd iemand drie keer achter elkaar Nederlands kampioen in de klasse voor verlaagde kevers.

Galekop moest de naaste concurrent, Eelco Kruis, achter zich houden in de finale en dat was gezien de vorm waarin de Fries dit seizoen verkeert niet bepaald een sinecure. Kruis reed met een aanvallende instelling in de finale, maar de vijf bonuspunten van Galekop zorgden ervoor dat hij alleen maar voor Kruis hoefde te eindigen om zijn derde Nederlandse titel te claimen.

Dat was makkelijker gezegd dan gedaan: Galekop pakte de kopstart, maar Kruis hield gedurende de tien ronden durende finale de druk op de ketel. Hoewel hij niet tot een aanval kwam, probeerde Kruis op ieder vlak een mogelijkheid te zoeken om de Nederlands kampioen van de voorgaande twee seizoenen in een foutje te dwingen. Dat foutje zou er niet komen, Galekop toonde zijn klasse met het winnen van de derde finale dit seizoen en is onderaan de streep wederom de meer dan terechte kampioen in de keverklasse.

Kruis werd tweede en maakt ook de meeste aanspraak om over twee weken in Albergen de tweede plaats in het klassement veilig te stellen. Peter Timmermans verscheen in Lochem weer in het vertrouwde ‘groen’ aan de start. De coureur heeft de samenwerking met zijn motorleverancier aan het begin van dit seizoen in goed overleg beëindigd en heeft zijn terugkeer bij R-Power kracht bijgezet met een ijzersterke derde plaats in de finale. Na drie zesde plaatsen behaald te hebben, vertrok Timmermans uit Lochem met zijn beste resultaat van het seizoen op zak.

Jan Paul Klaster had zijn titelambities al min of meer opgegeven voor Lochem, maar reed alsnog een goede wedstrijd. Hij kwam net niet in aanmerking voor het podium, Timmermans versloeg hem in een rechtstreeks gevecht. Uiteindelijk werd hij op anderhalve seconde van de Vlaming vierde. Rik Pasman maakte daarachter de top-vijf compleet. Niels Smal tekende in Lochem voor zijn tweede top-zes klassering van dit seizoen, hij bleef Marco Raben net voor. Raben scoorde andermaal een paar bonuspunten in de manches, maar wist dit in de finale niet om te zetten tot een podiumstek. Over twee weken zal hij het in Albergen weer mogen proberen, de plek waar hij in 2016 nog zegevierde.

Ricardo Niele werd achtste voor Mitch Bruns en Cees van der Goot, die de top-tien compleet maakte. Van der Goot beleefde in een van de manches nog een hachelijk moment toen hij zijn rempunt voor de eerste bocht volledig miste en niet alleen Twan Scheel raakte, maar ook de eerdergenoemde Niele raakte. De schade was gelukkig te overzien voor de betrokken rijders.

Arjan Stokkink begon zijn dag met een ‘0’ toen hij in de eerste manche een diskwalificatie kreeg, hij plaatste zich vervolgens ternauwernood voor de finale. Daarin haalde hij nog een elfde plaats, hij eindigde voor Robbie Degen die als laatste binnen een ronde van Galekop wist te blijven. René Hoep, Johan Merkus en Mike Bruins sloten de rij.

Uitslag NK Lochem – Keverklasse

1 Ivo Galekop
2 Eelco Kruis
3 Peter Timmermans
4 Jan Paul Klaster
5 Rik Pasman