NK Lochem: Leeuw verrast, Wagenaar als leider naar Albergen

Siebe Leeuw heeft in Lochem zijn eerste NK-finale in de Sprintklasse 2000 gewonnen, de Noord-Hollander bekroonde een toch al sterke dag met van start tot finish winst in de finale. Chris Wagenaar is de nieuwe leider in het kampioenschap en gaat als leider naar Albergen.

Leeuw schreef in Lochem de eerste twee manches op zijn naam en eindigde de derde manche op een plek die hem recht gaf op de pole-position. Hij scoorde evenveel punten als Marc Jacobs, maar die had een overwinning minder. Ook Chris Wagenaar hetzelfde aantal punten en mocht dus als derde aansluiten op de eerste rij.

Leeuw maakte vanaf pole niet de beste start, maar lag na de eerste bocht wel aan de leiding. Dit kwam omdat Wagenaar samen met Bastiaan Hoogeboom, Jacobs en Toon van Steenoven ver naar buiten dreef. Leeuw pakte de koppositie en had direct een voorsprong op de concurrenten, maar dat zou niet lang duren. In de tweede ronde ging het mis voor Jacobs die spinde en in aanraking kwam met Van Steenoven. Jacobs bleef met zijn neus in de richting van het opkomende verkeer staan en vroeg logischerwijs om een rode vlag. Dit kwam hem na de finale nog wel op een diskwalificatie te staan, maar daar maalde de coureur zelf geen moment om.

Ook na de herstart vertrok Leeuw weer voortvarend, hij zou de leiding in de wedstrijd niet meer afgeven en pakte zodoende zijn eerste overwinning sinds 2014 in Kerkdriel, toen hij nog in de Divisie A reed. Niet Wagenaar, maar Willem Snijder zou de tweede plaats pakken in Lochem. De routinier nam Wagenaar direct na de herstart te grazen en hoewel hij nog een poging deed om te counteren, koos Wagenaar eieren voor zijn geld met het oog op de titelstrijd. Edwin Tolkamp hield nog redelijk lang de aansluiting op de vierde plaats, maar hij spinde toen hij iets te krap de eerste bocht in wilde. Wagenaar nam genoegen met de derde plaats achter de sterk rijdende Snijder.

Bastiaan Hoogeboom kwam ondanks bakproblemen in de manches toch weer sterk voor de dag in de finale, hij werd vierde voor Huub Jansen. Stefan Gerrits eindigde op de zesde plaats voor Jan Hendriks en Peter Cents. Hendrik Molenaar noteerde zijn beste resultaat van het seizoen met een negende plaats, Marco Uenk werd tiende voor Edwin Tolkamp. Tolkamp was de laatste binnen een ronde van winnaar Leeuw en verloor belangrijke punten in de titelstrijd.

Jeroen van Zon eindigde op een ronde achterstand, Hedser Bruinsma viel vier ronden voor het einde stil terwijl Van Steenoven en Jacobs als veertiende en vijftiende geklasseerd werden.

Twee opvallende namen haalden de finale niet in Lochem. Jan Maarten Schuurman kwam na de manches tekort om de finale te halen, Moos Kroon reed aan het einde van de tweede manches zijn motor stuk en moest het ook voor gezien houden.

Uitslag NK Lochem – Sprintklasse 2000

1 Siebe Leeuw
2 Willem Snijder
3 Chris Wagenaar
4 Bastiaan Hoogeboom
5 Huub Jansen