NK Lochem: Schoenmakers kroont zich tot kampioen in Sprint 1600

Michel Schoenmakers heeft zich als relatieve nieuwkomer in de autocross vanaf het eerste moment kunnen onderscheiden en bekroonde dat zaterdag met zijn eerste Nationale titel (op vier wielen) in de meest competitieve klasse van het Eurol NK Autocross.

In pas zijn tweede seizoen schreef Schoenmakers drie finales op zijn naam in het NK Autocross, die van Lochem was de laatste die hij aan de zegekar wist te binden. Waar hij zich vorig seizoen en ook begin dit jaar nogal eens te gretig toonde op belangrijke momenten, bleef de coureur uit Baarle-Nassau zaterdag bijzonder rustig. Snelle leerling. In de manches reed hij niet steeds vooraan, maar toch pakte hij twee belangrijke bonuspunten en een plek op de eerste startrij voor de finale.

In het tweede deel van de finale raakte hij – geheel passend bij de situatie – verwikkeld in een strijd met Dirk-Jan Middelveld, de kampioen van afgelopen seizoen. Nadat Middelveld aanvankelijk de kopstart pakte, verloor die de koppositie op het achterste rechte stuk en kwam hij zelfs op de derde plaats terecht achter Sjaak Spies. Schoenmakers had zodoende de leiding in handen en kon vanaf dat moment de wedstrijd controleren. Lang duurde het niet voor Spies een foutje maakte, hij verloor snelheid in bocht 1 en moest de tweede plaats prijsgeven aan Middelveld, die onmiddellijk de achtervolging op de koploper inzette.

Lang kon Schoenmakers echter niet genieten van de marge die hij had ten opzichte van Middelveld, een rode vlag zorgde voor een neutralisatie. Dat oponthoud werd veroorzaakt door Rens van der Haas, die notabene voorafgaand aan de wedstrijd in Lochem nog kans maakte op de titel. De coureur ging in de krappe laatste bocht over het dak en bleef liggen, blijven rijden was logischerwijs niet mogelijk. Daarmee was Van der Haas, die toch al een moeilijke dag beleefde, logischerwijs uitgeschakeld voor de titel.

Bij de herstart koos Schoenmakers voor de buitenkant, maar Middelveld probeerde aan de binnenkant direct een gaatje te vinden. Vanzelfsprekend gaf de coureur uit Baarle-Nassau geen ruimte en werkte hij het restant van de finale als leider af. Middelveld kwam nog een paar keer dichtbij maar inhalen was niet mogelijk, hij moest genoegen nemen met de tweede stek. Sjaak Spies werd op enige afstand als derde afgevlagd, hij kwam na zijn foutje in de openingsfase niet meer voor in het spel.

Erik Pijnenburg werd vierde voor Patrick Boessenkool, die zijn beste resultaat van het seizoen boekte. Jimmy Hop vocht in de middenmoot een flink gevecht uit met onder anderen Jari Kroon en Mark van Lierop, uiteindelijk pakte Hop de zesde plaats mee. Kroon wist Van Lierop nipt voor te blijven en werd zevende, achter Van Lierop pakte Danny van den Berg de negende plaats. Mariska Verhees pakte in Lochem de tiende plaats.

Rob van Mierlo was voorafgaand aan de wedstrijd in Lochem de grootste concurrent van Schoenmakers, maar al in de derde manche leek zijn kans op de titel verkeken. De coureur was betrokken in een incident, sloeg over de kop en kwam op het middenterrein tot stilstand. In het uur erna moest er hard gesleuteld worden om de wagen startklaar te krijgen voor de finale, maar vanaf de tiende startplaats kon hij geen aansluiting krijgen bij de koplopers. Hij moest in de finale uiteindelijk genoegen nemen met P11 en wederom gaat de Nederlandse titel net aan zijn neus voorbij.

Gert Visser had kort na de herstart een treffen met Lars van Kuringe, waarbij de eerste spinde en de laatste op een grondwal bleef steken. Visser werd uiteindelijk nog twaalfde op 18 seconden van Schoenmakers. Richard Huisman spinde na de herstart maar kon zijn weg wel vervolgen en werd dertiende. Lars van Kuringe werd als veertiende geklasseerd, Rens van der Haas eindigde op de vijftiende plaats.

Uitslag NK Lochem – Sprintklasse 1600

1 Michel Schoenmakers
2 Dirk-Jan Middelveld
3 Sjaak Spies
4 Erik Pijnenburg
5 Patrick Boessenkool