NK Lochem: Verberk pakt vijfde titel in toerwagenklasse

Voor de vijfde keer heeft John Verberk de Nederlandse titel op zijn naam geschreven. Na kampioenschappen in alle sprintklassen zorgde de Brabander voor een unicum door nu ook in de snelste productiewagenklasse kampioen te worden.

Voorafgaand aan de finale wist Verberk dat hij een goede kans had om de titel te pakken, Andre de Bruijn had niet de snelheid om hem tegenstand te bieden. Robbert Beelens dag zat er na een ongelukkig incident in de eerste manche al op. Verberk hoefde in de finale slechts bij de eerste dertien te eindigen, maar drukte het gaspedaal nog eens tot de bodem in en zegevierde voor de vierde keer dit seizoen. Zodoende pakte de veelwinnaar in zijn tweede seizoen in de toerwagens al de grote prijs en kan hij nu weer opzoek naar een nieuwe uitdaging.

Peter Breederland, die vanaf pole-position mocht vertrekken na drie keer winst in de series, kwam in een duel terecht en had geen kans om Verberk nog te pakken. Uiteindelijk wist de voormalig kampioen nog tot de tweede plaats te komen, hij schudde NK-debutant Kevin Damen van zich af. Damen, teamgenoot van Seppe Aerts, kwam voor het eerst met de Toyota Celica in actie en deed dat niet onverdienstelijk. Hoewel hij toegaf aan het begin te moeten wennen aan de bolide en hij de kat nog even uit de boom wilde kijken, liet Damen zien dat hij zich prima kan redden op het NK-toneel. Een derde plaats had hij naar eigen zeggen nooit verwacht, maar dat was het resultaat na een mooie dag in Lochem.

Andre de Bruyn was op voorhand nog een titelkandidaat, maar hij kon geen vuist maken tegen de dominante Verberk. De Rang Pang-rijder kwam tot een vierde plaats in de finale en zette daarmee wel een stap naar de tweede plaats in het klassement. André Verweij, de reserve voorafgaand aan dit seizoen, pakte in zijn Opel Astra een vijfde stek op bijna dertien seconden achterstand van Verberk.

Bert-Jan Hoepel had de snelheid aardig te pakken en werd zesde, Ischa van de Vossenberg eindigde op de zevende plaats. Richard Kools kreeg de Limburger net niet meer te pakken en moest genoegen nemen met de achtste stek, hij eindigde voor Sjinkie Knegt. Marco Tuchter haalde de finish niet, maar werd als tiende geklasseerd. De voormalig Nederlands kampioen reed in de laatste ronde tegen een stilstaande auto en viel daardoor uit. Even daarvoor had Maik Knoefmann het tempo al verloren, hij werd elfde. Sander Borgonje maakte zijn debuut met de nieuwe Audi en werd twaalfde. Nick Nijkamp kwam tot de dertiende stek nadat hij in de finale op twee ronden gereden werd. Govert Terberg nam het werk in de GP Racing-bolide voor zijn rekening en werd veertiende, Gijs van Hees viel al vroeg in de finale stil en werd als vijftiende en laatste geklasseerd.

Met twintig deelnemers in Lochem hield het niet over in de toerwagenklasse, het zorgde er bovendien voor dat er voor de finale maar een handvol coureurs af hoefden te vallen. Martin Kobus kwam met zijn nieuwe wagen in actie en verloor in de manches verschillende keren een wiel. Uiteindelijk kwam hij punten tekort voor de finale. Ook Dmitri Reinders, in Gendringen nog op het podium, kwam niet ver. Hij was na de eerste manche al klaar.

Voor Robbert Beelen en Jaap Bolk duurde de wedstrijd in Lochem ook niet lang. Bolk viel na enkele ronden stil en moest de wedstrijd verlaten, een ongelukkig moment zorgde ervoor dat Beelen zijn Audi in de VW van Bolk boorde. Beide coureurs hadden veel schade en kwamen niet meer in actie.

Uitslag NK Lochem – Toerwagenklasse

1 John Verberk
2 Peter Breederland
3 Kevin Damen
4 Andre de Bruyn
5 Andre Verweij