Arjen Kooistra heeft zaterdag de overwinning in de tweede NK van het seizoen op zijn naam geschreven. De coureur sloot met de overwinning een lastige periode af waarin de Ford niet altijd betrouwbaar bleek.

In de Divisie V deden 44 deelnemers mee aan de tweede wedstrijd van het seizoen in Noardburgum. Een aantal opvallende namen moesten al vroeg de wedstrijd verlaten. Wouter Terberg was al na enkele ronden in de eerste manche klaar door motorische problemen. Ook Marcel Meester was vroeg klaar, dit overkwam ook de equipe Maes/Kerstens. De equipe Vlaar/Vlaar hield het twee manches vol met de Celica van 2017, voor hen lijkt een goed klassement zo vroeg in het seizoen al een onmogelijke opgave.

Arjen Kooistra leek daarentegen al in de manches ongenaakbaar. De coureur uit Garijp pakte drie overwinningen en versloeg in de tweede manche onder andere Kevin van Beek waarmee hij vertrouwen tankte. Van Beek mocht als tweede een plekje kiezen op de eerste rij. Daarnaast stonden Maurits Schuurmans en twee verrassende namen op de eerste rij. Mark Jager en Jan Haisma verzamelden 46 punten, meer dan genoeg voor de eerste rij. Daarachter stonden Patrick de Hoop, Gerald Nooteboom, Roy Vervoort, Peter Haagsma en Patrick de Haan. Ook lokale rijder Rins Teistama haalde finale, net als Werner van Rossum. Uit de kleine finale mochten Dion Bussink, equipe Westerhof/Engbers en equipe Sinke/Sinke zich er nog bij voegen. Opvallend was dat regerend kampioen Ronny van Lankvelt daardoor naast een finaleplek greep.

De door pech geplaagde Kooistra was in Noardburgum ongenaakbaar, zo bleek al bij de start van de finale. De Friese rijder nam een voorsprong van tien meter mee de eerste bocht in en had vrij baan in de eerste honderden meters. Daarachter volgde Van Beek terwijl het daarachter dringen geblazen was met Schuurmans, De Hoop en Jager. Jager kreeg een tik in de zijkant waardoor hij spinde, Werner van Rossum werd de greppel op gedwongen en kreeg een zetje mee van Teitsma waardoor de voormalig kampioen bij de Junioren op zijn dag eindigde. Een complete herstart was het gevolg.

Ook bij die herstart had Kooistra het voordeel bij het insturen van de eerste bocht, al was het verschil met Van Beek wel kleiner dan eerder. Nu ging Schuurmans zonder contact door de eerste bocht en lag hij op de derde plaats. Daarachter vochten De Hoop en Jager direct om de vierde stek in de wedstrijd, De Hoop leek die strijd in eerste instantie in zijn voordeel te beslechten. Haagsma, vorig seizoen tweede, moest zich van achteren naar voren werken. Hij moest onder andere Teitsma passeren en slaagde er vervolgens ook in om Nooteboom te verschalken. Sinke moest ondertussen de strijd staken na een sprong waarbij een technisch probleem optrad. Ook Jager moest stilaan wat terrein prijsgeven en verloor een aantal posities, hij viel tot buiten de top-tien.

Vooraan had Kooistra de touwtjes stevig in handen en de technische problemen die eerder nog roet in het eten gooiden, bleven hem nu bespaard. Het harde werk om de betrouwbaarheid van de Focus op orde te krijgen, bleek zijn vruchten afgeworpen te hebben. Aan de finish had Kooistra nog een ruime voorsprong ten opzichte van Van Beek die op zijn beurt aan het kampioenschap dacht. Schuurmans werd derde voor Vervoort die nog een positie won ten opzichte van De Hoop. Equipe Westerhof/Engbers werd knap zesde vanuit de kleine finale voor Haagsma, Nooteboom, Teitsma en Haisma.

Uitslag finale Divisie V:

  1. Arjen Kooistra
  2. Kevin van Beek +8.703
  3. Maurits Schuurmans +11.440
  4. Roy Vervoort +12.838
  5. Patrick de Hoop +14.201