NK Noardburgum: Van Leeuwen op souplesse naar eerste zege

Ton van Leeuwen danste met zijn Mitsubishi Lancer EVO over het zand van Noardburgum en dat leverde hem zaterdag de winst op. De regerend kampioen in de Toerwagenklasse schreef de finale op zijn naam nadat hij de broers Breederland voor kon blijven.

Nadat het seizoen op furieuze wijze afgetrapt werd in Haarle, stonden de meeste deelnemers in de Toerwagenklasse gewoon weer aan het vertrek tijdens de tweede ronde in Noardburgum. Piet van Dijk was een van de weinige coureurs die niet in actie kwam, hij had motorproblemen met de Honda in Haarle. Rick van Herwijnen was wel aanwezig, hij moest met zijn BMW de eerste wedstrijd van het seizoen missen na een schadegeval tijdens een van de testwedstrijden. Ver geraakte hij echter niet, de finales bleken een stap te ver. Dat gold ook voor John Verberk die de problemen met de Volvo nog altijd niet opgelost heeft.

Ook Kees Damen bleef opnieuw buiten de finale steken en ook Seppe Aerts haalde de finale verrassend genoeg niet. De Toyota-rijder had problemen met de betrouwbaarheid. Sjinkie Knegt bleef ook in zijn tweede wedstrijd op drie punten van een finaleplaats. Een losgekomen motorkap in de tweede manche bleek hem de das om te doen.

Op de eerste rij in de finale stonden drie vertrouwde namen met Ton van Leeuwen, Erwin Breederland en Peter Breederland. Daarnaast stonden Andre de Bruijn en Bert-Jan Hoepel die gedurende de hele dag goed presteerden. Marco Tuchter werd zesde voor Jeroen van Zon. Ook Jarno Niks haalde de finale nadat hij dat eerder niet deed in Haarle. Hij deelde de tweede rij met Maik Knoefmann en equipe Reinders. Gerbert Paus, Sander Berg, Gijs van Hees, John Nouws en Bert Hesselink mochten zich eveneens melden voor het slotstuk van de dag.

In de finale had Ton van Leeuwen de beste start terwijl Reinders met een bliksemstart als tweede eerste bocht in dook maar ook direct terrein in moest leveren toen hij bijna over de kop ging. Daardoor kon Peter Breederland naar binnen steken en de tweede plaats overnemen. Erwin Breederland verloor daarentegen wat plaatsen in de eerste bocht, hij sloot aan als vierde. De oudste van de broers Breederland had het aan de stok met Hoepel die zijn betrouwbare wagen voor het eerst echt goed de sporen kon geven. De Garijper moest echter de buitenste lijn rijden en dat viel niet mee op de soms slechte zandbaan van Noardburgum.

Van Leeuwen nam een iets grotere afstand van de achtervolgers terwijl Breederland zich met de Baleno langs Hoepel had gewerkt. Hij kon op jacht naar zijn broer en maakte op het lange rechte stuk een geslaagde passeerbeweging waarna hij op jacht kon naar Van Leeuwen. Inmiddels hadden een aantal coureurs de strijd al min of meer op moeten geven. Tuchter reed langzaam met zijn wagen terwijl ook Van Zon langzaam reed aan de buitenkant van de baan.

Erwin Breederland kwam in de laatste ronden rap dichterbij aan Van Leeuwen, maar de regerend kampioen reed rap genoeg om een aanval te voorkomen. Spannend werd het nog wel even toen Van Leeuwen zich door een groep van vier achterblijvers moest werken. Van Leeuwen nam risico’s om dit te bewerkstelligen, het zorgde er wel voor dat hij een definitieve aanval kon voorkomen. Van Leeuwen won daardoor voor Erwin Breederland met Peter Breederland op de derde plaats. Hoepel werd knap vierde voor De Bruijn die met een rokende Audi over de finish kwam. Niks werd zesde voor Gijs van Hees terwijl Knoefmann de achtste plaats claimde voor Paus en Nouws.

Uitslag finale toerwagenklasse:

  1. Ton van Leeuwen
  2. Erwin Breederland +1.908
  3. Peter Breederland +2.970
  4. Bert-Jan Hoepel +9.113
  5. Andre de Bruijn +13.838