NK Oldebroek: Verberk doorstaat slijtageslag in Toerwagenklasse

John Verberk heeft in Oldebroek al de tweede NK-finale van dit seizoen op zijn naam geschreven. De uit Baarle-Nassau afkomstige coureur was met grote voorsprong de sterkste in de finale, die de boeken in zal gaan als een ware slijtageslag.

Slechts twee coureurs kwamen in dezelfde ronde als Verberk aan de finish, zij maakten het podium compleet. Eigenlijk stond er de hele dag geen maat op de Volvo-rijder, die met een voorsprong van meer dan tien seconden aan de meet kwam. Robbert Beelen pakte de tweede plaats met zijn nieuwe Audi-concept, Pascal Sangers (equipe met Govert Terberg) pakte de derde plaats.

Het verhaal van de finale was echter wel een zeldzaam zware crash van veelvoudig Nederlands kampioen Ton van Leeuwen. De coureur uit Harmelen maakte aanvankelijk een goede start in de eindstrijd waarin hij van pole mocht vertrekken, maar ging bij het insturen van de vierde bocht in de fout. De Mitsubishi vloog enkele keren over de kop en kwam op de zijkant terecht. De coureur kwam gelukkig ongedeerd uit zijn voertuig, maar vertrekken in de herstart van de finale zat er niet vanzelfsprekend niet meer in.

Verberk had zodoende een concurrent minder en vertrok voortvarend na de herstart. Het duurde slechts een ronde tot hij de leiding pakte nadat aanvankelijk Richard Kools de beste start maakte. Kools reed de buitenste lijn, maar kon zich niet handhaven toen Verberk de aanval aan de binnenkant inzette. Kools viel in het verdere verloop van de race verder terug naar achteren en kwam uiteindelijk op twee ronden achterstand als zevende aan de finish.

Het gaf Beelen de gelegenheid verder naar voren te komen, hij kon echter niet voorkomen dat Verberk er met de overwinning vandoor zou gaan. Beelen was opperbest te spreken over zijn tweede plaats aangezien het pas de tweede wedstrijd was met de nieuwe wagen. Pascal Sangers was een andere blije coureur op het podium, zeker na de onfortuinlijke crash van teamgenoot Govert Terberg in Gersloot. Het harde werk aan de wagen werd beloond met een derde plaats, Sangers kwam in de slotfase nog heel dichtbij Beelen.

Andre de Bruyn eindigde op de vierde plaats op een ronde achterstand van Verberk. Maik Knoefmann werd vijfde voor Piet van Dijk. Kools werd zoals gezegd zevende, Bart Linders kende een redelijke dag maar verloor tempo in de finale waardoor hij pas achtste werd. Jarno Niks werd negende voor John Nouws. Die laatste werd uit de uitslag gehaald omdat hij een valse start maakte.

Daarmee kwamen er slechts tien coureurs aan de start van de herstart. Van Leeuwen kwam zoals gezegd niet meer in actie na zijn crash, maar ook Marco Tuchter, Peter Breederland, Gijs van Hees en Ischa van de Vossenberg lieten om verschillende redenen verstek gaan. Een andere opvallende afwezige in de finale was Seppe Aerts. Stond hij in Gersloot nog op het podium, nu kwam de coureur in de eerste manche niet van het startveld en in de tweede manche eindigde hij in de middenmoot. In de derde manche kwam Aerts niet meer aan het vertrek.

Uitslag NK Oldebroek – Toerwagenklasse

1 John Verberk
2 Robbert Beelen
3 Pascal Sangers
4 Andre de Bruyn
5 Maik Knoefmann