NK Rosmalen: Beelen boekt eerste zege met nieuwe Audi

Dat Robbert Beelen en zijn team een snelle auto gebouwd hadden, werd eerder dit seizoen al duidelijk. Maar tot op heden was winnen nog niet geslaagd. Dat veranderde tijdens de NK in Rosmalen waar de TACO-rijder de concurrentie achterliet.

Beelen was de hele dag sterk onderweg op de klei van Rosmalen en bevestigde dat tijdens de tien ronden durende finale. De coureur maakte de beste start, dook als eerste de bocht in en werd niet meer bedreigd. In de openingsfase konden Andre de Bruyn en John Verberk het tempo aardig volgen, maar ook zij waren niet opgewassen tegen Beelen.

Het was Gijs van Hees, die zich als zevende plaatste voor de finale, die in de slotfase nog sterk op kwam zetten. Na tal van problemen in de beginfase van dit seizoen, kon Van Hees eindelijk een finale op volle kracht uitrijden en dat resulteerde direct in een goed resultaat. Hij kwam tot op 2.7 seconden van Beelen, die ruim de snelste was op de baan.

Van Hees versloeg polesitter Verberk nog, die voor het eerst dit seizoen verslagen werd in een NK-finale. Verberk liet na afloop weten simpelweg niet over de snelheid te beschikken om Beelen en Van Hees bij te houden. Andre de Bruyn eindigde op de vierde plaats voor Bert-Jan Hoepel. De Friese coureur was in een interessant gevecht verwikkeld met Ton van Leeuwen en leek de twee verslagen te hebben, maar Hoepel viel net voor de finish stil waardoor Van Leeuwen nog heel dicht wist te komen.

Toch was het een klein wonder dat Van Leeuwen op deze manier weer aan de start stond na de forse schade die hij opliep in Oldebroek. De wagen was flink onder handen genomen en zag er niet uit zoals we van het team gewend zijn, maar met zijn aanwezigheid sleepte Van Leeuwen nog wel een aantal belangrijke punten binnen.

Peter Breederland kwam in Rosmalen met de Baleno aan de start in plaats van de Swift. Het ging echter niet vanzelf met de kampioenswagen. De coureur werd in de tweede manche slachtoffer van een zware crash van Ronny van Lankvelt. De Toyota-coureur tolde rond in de chicane en kwam precies bij Breederland en Pascal Sangers, die daardoor de finale niet haalde, voor de deur. De schade bij Breederland werd tijdig hersteld en hij werd in de finale zevende voor Dimitri Reinders en Seppe Aerts. Ischa van de Vossenberg werd tiende in de Renault Clio met John Nouws op de elfde plaats. Sjinkie Knegt maakte in Rosmalen zijn comeback in het NK en reed naar een mooie twaalfde stek, zijn beste resultaat tot nu toe. Jarno Niks was de laatste die binnen een ronde van winnaar Beelen kon blijven en werd dertiende voor Piet van Dijk. Kees Damen plaatste zich wel voor de finale, maar kwam niet in actie.

Uitslag NK Rosmalen – Toerwagenklasse

1 Robbert Beelen
2 Gijs van Hees
3 John Verberk
4 Andre de Bruyn
5 Bert-Jan Hoepel