NK Rosmalen: Kruis mengt zich in titelstrijd na zege

Na twee top-vier klasseringen heeft Eelco Kruis zaterdag zijn kandidatuur voor de Nederlandse titel bevestigd met een glorieuze overwinning op de klei van Rosmalen. De Fries liet sterkhouder Jan Paul Klaster ruim achter zich, Rik Pasman werd derde.

Met twee overwinningen en een tweede plaats pakte Kruis de pole-position en stond daarom helemaal aan de binnenkant voor de finale. Dat bleek een gunstige positie toen de keverrijders met z’n vieren zij-aan-zij de eerste bocht in vlogen. Kruis werd geflankeerd door Marco Raben en Peter Timmermans, maar eigenlijk maakte Ivo Galekop de beste start. Hij kon dat voordeel echter niet omzetten in de eerste positie. Raben probeerde met Kruis mee te gaan, maar spinde terwijl de coureur uit Terband de kortste lijn handig gebruikte en bij het uitkomen van de tweede bocht naar de leidende positie ging.

Kruis vertrok als sneeuw voor de zon bij de achtervolgers en kreeg daartoe alle ruimte vanwege een schitterend gevecht voor de tweede plaats. Die ging aanvankelijk tussen Klaster, die van de tweede rij moest vertrekken, en Galekop. Klaster besliste het uiteindelijk in zijn voordeel terwijl de regerend Nederlands kampioen de binnenkant niet kon houden en zo ook Rik Pasman langszij zag komen. Pasman probeerde het nog wel, maar met de derde plaats eindigde voor het eerst dit seizoen op het podium. Galekop moest genoegen nemen met de vierde plaats en miste daarmee niet alleen voor het eerst dit seizoen het podium, we moesten ook terug naar Noardburgum vorig jaar om een NK-podium te zien zonder de tweevoudig Nederlands kampioen.

Na zijn spin in de eerste bocht moest Marco Raben vanuit de achterhoede naar voren rijden. De routinier kwam uiteindelijk nog tot de vijfde plaats, maar hij eindigde wel op ruim twaalf seconden van Kruis. Peter Timmermans werd voor de derde keer op rij zesde. Cees van der Goot werd zevende voor Robbie Degen en Rob van den Hoek. Johan Merkus maakte de top-tien compleet.

Twee coureurs werden na afloop van de finale uit de uitslag gehaald als gevolg van een valse start. Arjan Stokkink was een van hen. Hij verloor zo zijn vijfde plaats. Ook Ricardo Niele vertrok te vroeg in de finale. Niels Smal was de enige uitvaller op drie ronden achterstand. De finale in Rosmalen begon met dertien coureurs, Jasper Pouw kwam als gevolg van schade niet meer aan de start. Ook Mitch Bruns kwam niet aan het vertrek.

Uitslag NK Rosmalen – Keverklasse

1 Eelco Kruis
2 Jan Paul Klaster
3 Rik Pasman
4 Ivo Galekop
5 Marco Raben