NK Rosmalen: Eindelijk weer eens Ton van Leeuwen [AUDIO]

Goed om hier weer eens te staan waren de stoere woorden van Ton van Leeuwen net voor het winnaars interview bij de sponsorwand. Terechte opmerking ook voor de meervoudig Nederlands kampioen toerwagenklasse die zijn Mitsubishi EVO winnend over de streep stuurde in Rosmalen.

Op de definitieve startlijst geen Erwin Breederland in Rosmalen. De regerend kampioen heeft nog teveel last van zijn hand, waar een middenhandsbeentje brak en veel zwellingen waren, na zijn crash in Albergen. Op voorhand moeilijk in te schatten maar een nieuwe kampioen lijkt voorspelbaar. Erwin nog steeds beterschap met herstel van hand en auto. Pech voor Gerbert Paus, die een nieuwe motor moet laten bouwen voor zijn Subaru Justy. “Echt alles is kapot aan de motor en daarom sta ik ook niet aan de start vandaag”, sprak Paus geheimzinnig voor aanvang van de NK. Zijn zoon Youri was er wel met de Toyota Yaris, maar door zijn plaats op de wachtlijst van de juniorklasse kon hij niet van start. Hier maakte Paus senior handig gebruik van door 610 op het dak van de Yaris te schroeven en gewoon aan de start te verschijnen. Dat hij met de kleine 1300cc Yaris niets tussen dit geweld te zoeken had deerde hem verder niet.

Richard Kools had ook weer wat extra vrije tijd moeten stoppen in het klaarstomen van de Ford Puma. Ook hier werd veel vervangen aan de motor na de schade in Albergen. Het zag er snel uit voor Kools maar na 1 manche verscheen Kools niet meer aan de start, en hoopt hij dat de schade binnen de perken is gebleven.

Na drie manches was het Robbert Beelen, die ook een nieuwe motor nodig had na de terminale motorschade in Terwolde, die liet over de beste stuurmanskunst te beschikken op de gecompliceerde baan in Rosmalen. Peter Breederland deed het niet heel veel slechter in Rosmalen en mag als tweede kiezen voor Andre de Bruyn. De Bruyn heeft een hele snelle Audi motor aangeschaft deze winter en in de A3 gebouwd. Vooral in de eerste manche liet de Bruyn een verpletterende indruk achter. Ton van Leeuwen kende een slechte tweede manche en plaatste zich alsnog als de vierde van de in totaal 21 starters. Debutant Werner van Rossum kan steeds beter overweg met de Impreza en sloot de eerste af.

CME_7468

Andre de Bruijn imponeerde in Rosmalen

Ton van Leeuwen had de beste lijn, en stiekem ook een groot hart, voor de eerste bocht. Hij vertraagde wat later dan Andre de Bruyn en pakte zo buitenom de leiding. De Bruyn sloot aan met direct achter hem Robbert Beelen. De zeer ervaren van Leeuwen maakt zelden fouten en kan onder hoge druk goed presteren. Met dat gegeven moesten de achtervolgers het doen en restte hun niets dan ook geen fouten maken. Van Leeuwen monteerde speciaal voor de finale nog even wat andere banden die de EVO vleugels gaven. Niemand kon in het begin in zijn buurt komen en was het een genot om de pruttelende EVO weer van voren te zien en vooral te horen. Beelen kan de druk er niet vol opzetten bij de als tweede rijdende de Bruyn. Peter Breederland rijdt koel op de vierde plaats en blijft kijken of er mogelijkheden zijn om op het podium te komen. Piet van Dijk zit daar weer achter en rijdt ook een foutloze finale.

CME_8563

Een klein slippertje van Piet van Dijk zorgde voor een koprol in de tweede manche. Toch staat de routinier na twee wedstrijden ‘gewoon’ derde in het klassement.

CME_8992

Eric van der Valk kon geen vervolg geven aan de overwinning in Albergen. In de eerste manche ging hij hard over de kop maar verscheen gewoon weer aan de start in de manches daarna, al verloor hij in de derde manche een wiel.

CME_7476

Bij de Bruyn lijkt er een probleem te zijn want bij het uitkomen van bocht 5 zien we hem kort terugvallen alleen niet meer als de nummer 2 want Beelen is er inmiddels voorbij. Breederland zit er ook gelijk achter en zet hij de druk er vol op. De wegligging van de A3 is niet meer goed en de Bruyn heeft dan ook heel veel moeite om de Audi op de baan te houden. In bocht 3 is het dan ook einde verhaal voor de Bruyn en schuift de Audi de wal op met een kapotte voorwielaandrijving. De snelheid is er en hier gaat de toerwagentop druk mee te maken krijgen de komende NK wedstrijden. Breederland schuift op naar plaats drie voor van Dijk en Robin Bouman. Bouman heeft even later de pech dat hij rechtsvoor lek rijdt en daardoor slechts de nummer 10 wordt.

Aan de kop verandert niets en valt op dat de EVO van Ton van Leeuwen perfect over de knippen op het rechte stuk heen vliegt. Beelen zien we volledig loskomen op deze lastige knippen en zo kan van Leeuwen onbedreigd naar de overwinning rijden. En zijn gebalde vuisten spraken dan ook voor zich hoe hij zich in de auto voelde. Beelen wordt keurig tweede en heeft zijn monteurs loon naar werken kunnen geven op deze manier. Peter Breederland tikt als derde aan voor Piet van Dijk en Jarno Niks. Adriaan Boele maakte vandaag zijn NK debuut in de toerwagenklasse met een zeer verdienstelijke 8-ste plaats. En qua fluitend turbo geluid is de Skoda van Boele een aanwinst voor het publiek en hopen we hem ook in Lochem weer aan de start te zien, of kiest hij toch voor de EK wedstrijd in Frankrijk?

Reactie Ton van Leeuwen na winst [Powered by Oliehandel.nl]

Volledige uitslagen van de NK Rosmalen staan op AutocrossLive.com

CME_9004 CME_9002 CME_8936 CME_8982 CME_8964 CME_7454  CME_7610