NK Rosmalen: Pijnenburg zegeviert in spektakelstuk

Erik Pijnenburg Jr. heeft zijn vader en zusje opgevolgd als winnaar in het Eurol NK Autoross. De coureur was in Rosmalen de sterkste in de Sprintklasse 1600.

Pijnenburg kwam in de finale vanaf de tweede rij en profiteerde van de gevechten voor zich. Daardoor bleef de groep in gesloten formatie en was het voor de jonge Brabander een mooie gelegenheid om aanvallend te rijden. Die groep bestond direct na de start uit Dirk-Jan Middelveld, Rens van der Haas, Danny van den Berg, Michel Schoenmakers en Maarten de Weerd.

Hoewel het na de regen in derde manche inmiddels weer opgedroogd was, bleven de omstandigheden lastig. Dat ondervond ook Middelveld, die aan het begin van de eerste volledige ronde even in de fout ging en daarmee het strijdveld moest verlaten. Een ronde later gebeurde hetzelfde met De Weerd, ook hij zou op achterstand aan de finish komen nadat hij zich als derde voor de finale plaatste. Schoenmakers had op hetzelfde punt ook een moment van overstuur, maar hij kon zijn weg in tegenstelling tot Middelveld wel vervolgen. De strijd lag daardoor volledig open.

Pijnenburg wist de overgebleven tegenstanders te verslaan en dat deed hij voornamelijk door de kortste lijn te rijden. De heren Van der Haas, Van den Berg en Schoenmakers waaierden ver naar buiten terwijl de lichtgroene bolide strak aan de binnenkant bleef. Het rijden van de minste meters bleek de juiste strategie om de heren te verschalken. Pijnenburg pakte tweevoudig NK-winnaar Schoenmakers, die moest afhaken en bleef steken op de vierde plaats. Hij deed hetzelfde met Van den Berg en een ronde later Van der Haas. De coureur kwam vanaf dat moment eigenlijk niet meer in de problemen.

De ervaren Van der Haas kwam in een boeiend gevecht met Van den Berg en Schoenmakers terecht. De rijders reden agressief en dat zorgde dat er op de limiet gereden werd. Schoenmakers zat op een gegeven moment aan de binnenkant bij Van der Haas en een kleine touché zorgde ervoor dat de kampioenschapsleider het middenterrein op dreigde te schieten. De coureur moest in de ankers en had weinig andere keuze dan eieren voor zijn geld te kiezen op P4. Van der Haas en Van den Berg werden tweede en derde, voor de laatste was het zijn eerste NK-podium in de Sprint 1600. Achter Schoenmakers werkten Patrick Boessenkool en rookie Lars van Kuringe rondenlang een schitterend gevecht af. De beide heren waren aan het welbekende stuivertje wisselen geslagen, maar Van Kuringe besliste het duel uiteindelijk in zijn voordeel.

Jimmy Hop kwam op de klei van Rosmalen tot een zevende plaats, net als vorige maand in Oldebroek. Hij bleef daarmee wel Rob van Mierlo voor, die enkele jaren geleden de wedstrijd van Rosmalen nog op zijn naam schreef. Van Mierlo beleefde een moeizame dag waarin de achtste plaats het maximaal haalbare was. Douwe Venneker werd negende en tekende voor zijn beste 1600-resultaat tot nog toe. Gert Visser slaagde er in Rosmalen niet in zijn sterke reeks door te zetten en eindigde op de tiende plaats.

René Hofstra werd elfde voor Jari Kroon, die lange tijd zicht had op een plek in de top-zeven. Hij was in gevecht met Hop en Van Mierlo om die zevende plek, maar spinde in de laatste ronde waardoor hij kostbare punten prijsgaf. Hij eindigde nog voor Tom Lonneville, die als dertiende en laatste binnen een ronde van Pijnenburg. De Weerd werd na zijn spin veertiende op een ronde achterstand, Middelveld was de enige uitvaller en kan titelprolongatie nu definitief vergeten.

Toch waren er wel wat opvallende namen die ontbraken in de finale. Sjaak Spies eindigde op de twintigste plaats in het klassement drie manches. DeCrozz.nl heeft vernomen dat hij een van de coureurs was die in een van de manches een rode lamp zag en daardoor van het gas ging. Ook verschillende rijders die de finale wel haalden hebben het verhaal bevestigd, maar uiteindelijk werd er geen actie ondernomen.

Uitslag NK Rosmalen – Sprintklasse 1600

1 Erik Pijnenburg Jr
2 Rens van der Haas
3 Danny van den Berg
4 Michel Schoenmakers
5 Lars van Kuringe