NK Rosmalen: Sander de Haan dolblij met winst [AUDIO]

Het klassement in de Divisie V is na de tweede ronde in het Eurol/Veka NK Autocross volledig op de kop gezet. Dé mannen van Albergen kwamen in Rosmalen niet tot scoren en andersom. Zo zagen we Martijn Constable stranden in de kleine finale en vond ook Wilbert Janssen daar het eind van zijn dag. Een valse start kostte hem de finale. Een andere coureur die vorig jaar en in Albergen goed presteerde was er niet bij. Zijn naam: Arjen de Wilde. Een mix van technische problemen en tegenslag in de manches zorgden dat hij ternauwernood kwalificeerde voor de kleine finale. Daar zou hij zijn waterloo vinden.

Wie kwamen wel door de kleine finale? Kevin van Beek met ferve maar hij werd niet veel later naar het wedstrijdsecretariaat geroepen met de mededeling dat hij een valse start gemaakt had. Jochem Eelderink mocht daarop als eerste door naar de finale, net als Sander Stevens en Mark van Lierop. Zij zagen voor zich op de eerste rij een aantal snelle mannen staan.

CME_8752

Kevin van Beek haalde de grote finale met grote sprongen maar werd terug gefloten door een valse start.

CME_8738

Gerard de Jong stelde dat zijn reserveonderdelen op waren na een destructieve dag in Rosmalen.

Onder hen Maurits Schuurmans, Sander de Haan, Mark Jager, Ronny van Lankvelt en Pascal Sangers. Vanaf de eerste start was het De Haan die de kopstart pakte, samen met Schuurmans en Jager. Zij aan zij komen ze door de eerste bochtencombinatie maar in de scherpe hairpin gaat het mis voor Schuurmans die over het dak rolt. Een code rood is onvermijdelijk en een complete herstart volgt.

Als de stofwolken opgetrokken zijn zien we ook Wichard van der Wal en Mike Emons in de eerste bocht staan. Emons is hard in aanraking gekomen met de aardewal en hij voelt zich niet helemaal lekker. De medische assistentie checkt hem en hij kan te voet naar het rennerskwartier. De auto is zwaar beschadigd, zo weet Emons na de wedstrijd te melden. ‘Einde seizoen’, zijn de woorden die hij uitspreekt.

CME_8260

Jochem Eelderlink maakte een opvallende opmars door het veld in de finale.

Bij de herstart staat Schuurmans gewoon weer op de grid maar is het De Haan die de betere start heeft. Hij kan de eerste ronde afwerken zonder het gedrang van de mannen daarachter. Pascal Sangers is dan de naaste belager maar hij verliest heel kort het tempo en ziet een mooie finish in rook opgaan.

Inmiddels is het Arjen Kooistra die bezig is met een flinke opmars en naar de viere plaats gereden is achter Van Lankvelt, De Haan en Schuurmans. De Haan maakt een klein foutje en ziet de nummer 2 van 2014 langszij komen. Lang duurt het niet want dan treft het noodlot bij Schuurmans die technische problemen heeft en de auto aan de kant moet zetten.

Dan pakt De Haan wel de leiding die hij niet meer af zal geven. Want daarachter is het gevecht nog het grootst tussen Van Lankvelt en Kooistra waar de Fries uiteindelijk de tweede positie pakt. Die positie wordt bevestigd als in de slotfase Ybe Vellema in de fout gaat bij de hairpin. Hij legt de Opel Astra op de zij en veroorzaakt nog een code rood.

Sander de Haan krijgt niets van dat alles mee want hij lag een heel stuk daarvoor. Met Kooistra op twee, Van Lankvelt op drie. Daarachter zijn het Mark Jager en Jochem Eelderink op de posities vier en vijf. Vooral Eelderink heeft zich knap naar voren weten te werken vanuit de kleine finale. Op een zesde plaats is het NK debutant Hendrik Hansma die al in zijn tweede NK de finale haalt.

Reactie Sander de Haan na winst [Powered by Oliehandel.nl]

Volledige uitslagen van de NK Rosmalen staan op AutocrossLive.com

CME_7085

Martijn Constable worstelt zich door de chicane in de eerste manche.

CME_7208

Chaos bij de start van een van de manches. De wedstrijd wordt stilgelegd en er volgt een complete herstart.

CME_8712

Arjen de Wilde haalde de finale niet.