NK Rosmalen: Tolkamp na bijna vier jaar weer op hoogste trede

Het heeft drie jaar en bijna elf maanden geduurd, maar Edwin Tolkamp heeft weer een overwinning geboekt in het Eurol NK Autocross. In de Sprintklasse 2000 was de viervoudig Sprint 1600-kampioen de snelste in een aantrekkelijke maar chaotische finale.

Lange tijd leek het alsof Tolkamp niet in het spel voor zou komen in Rosmalen, de coureur plaatste zich als zesde voor de finale en presteerde niet uitzonderlijk. Er waren andere rijders die zich wat dat betreft toonden in de manches. De concurrentie bleef niet foutloos en een rode vlag zorgde ervoor dat Tolkamp zich in de strijd om de overwinning kon mengen.

Die rode vlag werd veroorzaakt in de laatste bocht waar het gedurende de openingsfase van de finale een chaos was. In eerste instantie was er een incident met Jan Hendriks, hij eindigde op de greppel. Ook Bastiaan Hoogeboom stond op dat punt stil. Een ronde later ging Moos Kroon, die met 55 punten polesitter was in de finale, in de rondte en vloog Huub Jansen tegen hem aan.

Er kwam een rode vlag om de chaos in die bocht te herstellen en bij de herstart had Tolkamp de aansluiting te pakken bij de sterk rijdende Jan-Maarten Schuurman en leider Chris Wagenaar, die met zijn bekende stijl over de kleibaan van Rosmalen vloog. In de eerste ronde na de herstart nam Wagenaar echter iets te veel snelheid mee waardoor hij bij een moment van overstuur veel snelheid verloor en zo Tolkamp en Schuurman de kans gunde om dichterbij te komen. Tolkamp zat strak aan de binnenkant en maakte de minste meters.

Schuurman en Wagenaar waaierden ver naar buiten en verloren zo terrein ten opzichte van de routinier uit Aalten. Met Tolkamp aan de leiding deden de beide achtervolgers hun uiterste best om nog terug te knokken, maar het was niet genoeg. Voor het eerst sinds 15 augustus 2015 stond Tolkamp weer eens op de hoogste trede, toen de coureur solo bezig was aan zijn laatste seizoen in de Sprint 1600. Wagenaar wist Schuurman, die zijn wagen er op een gegeven moment brutaal voor zette, nog wel te verslaan en werd zo tweede. Voor Schuurman was het zijn tweede podium op rij.

Toon van Steenoven werkte een ijzersterke wedstrijd af, hoewel hij zich slechts als vijftiende plaatste voor de finale. De coureur werd een keer tweede en derde in de manches en kwam in de derde voorronde niet voor in de uitslag. Hij knokte zich in de finale knap naar voren en pakte P4. Marc Jacobs kende een goede dag en werd vijfde voor Hedser Bruinsma, die weer achter het stuur terugkeerde. Stefan Gerrits werd zevende voor Tjeed van Helden en Marco Uenk.

Siebe Leeuw kende een bliksemstart in de finale en lag bij de eerste doorkomst vijfde, hij zakte in het vervolg van de race echter terug en werd tiende als laatst rijdende coureur. André Hofman was in de eerste helft van de finale betrokken bij een incident en werd als elfde geklasseerd voor de eerdergenoemde Jansen, Hoogeboom, Hendriks en Kroon.

Daarmee ontbraken er toch wel wat opvallende namen in de finale. Haitze Idzenga had de snelheid er aardig in te zitten voor hij in de derde manche zijn laatste rondjes afwerkte met grote vlammen uit de achterkant van de machine. Pieter Poelstra was een andere opvallende afwezige, hij was al na een manche klaar toen de versnellingsbak vast sloeg.

Uitslag NK Rosmalen – Sprintklasse 2000

1 Edwin Tolkamp
2 Chris Wagenaar
3 Jan-Maarten Schuurman
4 Toon van Steenoven
5 Marc Jacobs