NK Toldijk: Verrassende winnaars en pittige duels op eerste dag

De eerste ronde van het NK Autocross in Toldijk leverde zaterdag best wel wat verrassingen op, al dachten de betreffende winnaars daar zelf waarschijnlijk anders over. Uiteindelijk begon het Nederlands kampioenschap met flink wat vuurwerk op de EK-baan in de Achterhoek.

Te beginnen in de Superklasse. Daar leek de strijd zaterdagavond te gaan tussen René van der Coelen en Peter Versluis. Die laatste ging enige tijd aan kop, maar Van der Coelen vocht door en kwam uiteindelijk langszij. Lang kon de framebouwer uit Limburg niet genieten van de koppositie. Toen de krachtbron het begaf, spatte de droom van Van der Coelen met barstend geweld uiteen. Versluis leek te profiteren, maar hij liet zich bij de herstart aftroeven door Jordi Velthuizen. Die komt dit jaar samen met Willem Lam in actie, maar Velthuizen neemt het openingsweekend voor zijn rekening.

Eerste podium, eerste overwinning voor Velthuizen

“Wij hadden hele goede hoop om voorin mee te doen”, zei Velthuizen na afloop in gesprek met DeCrozz.nl op de vraag of de overwinning als een verrassing kwam. “We hebben hier vorig jaar al heel leuk meegedaan, helaas maakte een crash toen een einde aan de finale. Dit jaar hebben we een nieuwe auto en daar hebben we veel vertrouwen in. Zo is het gelopen.” Over de finale vertelde Velthuizen: “Het was behoorlijk rommelig. Ik maakte een goede start en ging de eerste ronde aan kop. Toen kregen we jammer genoeg een herstart, eigenlijk liep het hartstikke mooi. Bij de tweede start dook Peter Versluis net voor me in de bocht en die blies mijn bril vol met modder. Toen had ik heel slecht zicht en kon ik niet meer meekomen, gelukkig kreeg ik nog een herstart de kans en toen kon ik m’n bril even leegkloppen. Toen had ik weer zicht, er zat een wolkje voor de zon. Dat was ook handig omdat ik geen donker vizier had, maar het ging super. Ik heb heel goed gereden.”

Hoewel het voor Velthuizen zijn eerste NK-podium is, kwam die dus voor hemzelf niet als een verrassing. Ook Peter Versluis kon overigens wel leven met de tweede plaats. “Het ging hartstikke lekker”, zei Versluis, die enkele weken geleden in Lopik al even kon testen. “We hadden helaas wat problemen met de brandstoftoevoer, maar dat gaan we voor morgen oplossen.”

Kruis zegeviert in chaotische finale keverklasse

De verhoudingen in de keverklasse staan meteen op scherp. Marco Raben was zaterdagmiddag zichtbaar geïrriteerd nadat hij tweede was geworden in de finale. De doorgaans rustige Raben beet van zich af bij Eelco Kruis, die even daarvoor als eerste over de streep gekomen was. Kruis maalde er verder niet om, hij haalde de overwinning binnen en was zichtbaar tevreden. Na Raben eindigde Niels Smal op de derde plaats voor Ivo Galekop en Mitch Bruns. Die laatste reed een ijzersterke finale omdat hij vanaf de dertiende startplek moest vertrekken.

In de Divisie V was de strijd al even boeiend. Kevin Uenk schoot sterk uit de startblokken, maar kon het niet volhouden. Ook Peter Haagsma reed even aan kop, maar ook die kon het niet volhouden. Het was Jacco van der Wal die uiteindelijk de beslissende tik uit kon delen en de overwinning pakte. Voor Van der Wal was het zijn eerste NK-succes. “Eindelijk”, riep hij uit bij de huldiging. Van der Wal schreef zich op het laatste moment in voor dit seizoen, hij rijdt equipe met Wichard van der Wal.

In de Sprintklasse 1600 was het niet de dag van regerend kampioen Michel Schoenmakers. Hij stond na drie manches op de achtste plaats. Vanaf daar kon hij zijn dag echter nog redden. De Brabander werd derde, maar kon niet voorkomen dat Danny Lauf met de overwinning aan de haal ging. Voor de Limburger was het zijn eerste NK-overwinning sinds Rosmalen 2017. Hij gaat bovendien aan de leiding in het kampioenschap. Richard Huisman deed bovendien een goede zaak door op de tweede plaats te eindigen. Hij was eerder op de dag vooral in de regen heel sterk, maar kon ook op de droge baan uit de voeten.

Beelen rijdt lek en verliest overwinning

Er leek in de Toerwagenklasse geen maat te staan op Robbert Beelen, maar een oude autosportwet trad in werking. Om eerste te worden, moet je eerst de finish halen. Het lukte Beelen niet. Dat had alles te maken met een lekke band. Na een overtuigend eerste deel van de race moest Beelen de overwinning laten aan Gijs van Hees, die daarmee zijn eerste NK-overwinning pakte.

Ook in de Sprintklasse 2000 was er sprake van pittige duels. Het zorgde ervoor dat Moos Kroon een diskwalificatie achter zijn naam kreeg. Hij had het onder meer aan de stok van Jan Hendriks. Mervin Klaassen moest van achteruit naar voren rijden en kwam uiteindelijk nog tot de zesde plaats. Vooraan was er geen sprake van duels. Ricardo Otto maakte in rap tempo kortemetten met Jan Maarten Schuurman, die een sterke dag kende in zijn nieuwe auto. Otto pakte zijn eerste overwinning in de Sprint 2000. Regerend kampioen Huub Jansen werd derde.

De finales begonnen eerder op de dag met de junioren. In de reguliere Juniorklasse was Mike Uenk de sterkste, hij maakte de hele dag een goede indruk. In de finale was hij heel dominant en kwam tot een grote voorsprong. Lisanne van de Krol deed het heel aardig, zij werd tweede en hield Thijs van Bladel achter zich.

De finale bij de Juniorbuggy’s stond bol van het drama. Dani van Vugt ging sterk aan kop, maar viel uiteindelijk stil bij de zoveelste herstart. Hij kreeg zijn auto niet meer aan de praat en moest van het veld gesleept worden. Hij was niet de enige. Ook Daan Postma en Nick van Mourik eindigden hun finale vroegtijdig. Dit alles speelde Tijs Kovac in de kaart. Hij pakte de overwinning in de Juniorbuggy’s.

Zondag gaat het Nederlands kampioenschap verder met de tweede wedstrijd in Toldijk.