Nova Paka weer het domein van Stubbe

Nederland werd de afgelopen EK-wedstrijden verwend met verschillende Nederlandse winnaars. In het Tsjechische Nova Paka was succes voor de driekleur opnieuw dichtbij, maar deze keer gingen de kransen naar coureurs uit andere landen. 

Bernd Stubbe, negenvoudig Europees kampioen, rekende in Nova Paka af met Ervins Grencis en David Horak, de enige drie uit de top-tien van het kampioenschap in 2018. Stubbe stond als zesde in de halve finale en won die overtuigend met een voorsprong van ruim tien seconden. In de finale was de Duitser vervolgens Grencis en Horak de baas.

Terry Callaghan, vorige week nog winnaar in Cunewalde, werd vierde en speelde geen rol voor de overwinning. Ook Dennis Kuijpers kwam uit in de finale, maar speelde geen rol van betekenis. Mike Bartelen, Harrie van der Putten en Bart Jan Blaauw bleven steken in de halve finale. De laatste lag op de derde plek, maar kwam in aanraking met de vangrail.

Bij de junioren waren alle ogen gericht op Bart van der Putten, hij won afgelopen drie wedstrijden in Europees verband en boekte in Oldebroek zijn eerste NK-overwinning. Na drie manches was hij de man die met de meeste punten naar de halve finale ging en deze won hij glansrijk. Hij nam zijn zus Chantal mee naar de finale. In de andere halve finale, die in twee delen gereden moest worden, waren het onder anderen Styn Jaspers en Tijs Kovac die door kwamen. Ricardo Otto kwam na de herstart niet meer in actie, hij sloeg over de kop in de halve finale.

Van der Putten kon in de finale niet winnen van Jakub Novotny, zijn direct concurrent in de titelstrijd. Chantal van der Putten werd derde achter haar broer. Jaspers werd als vijfde afgevlagd. Kovac zette zijn wagen na vier ronden aan de kant. Ondanks de tweede plaats staat Van der Putten nog wel aan de leiding in het Europees kampioenschap.

In de Buggy 1600-klasse was het Timo Pähler die de Nederlandse eer hoog heeft gehouden. Na ijzersterke manches te hebben gereden ging Pahler als tweede door naar de halve finale. Hier kwam hij als derde uit. In de finale moest Pähler vanaf de tweede rij starten en wist hij op voorhand dat het een lastige klus zou worden om het podium te halen. De overwinning ging verrassend naar polesitter Remo Kobras. Pähler staat na de wedstrijd in Nova Paka wel weer in de top-tien van het kampioenschap.