Tijdens de algemene ledenvergadering van het Bestuur Sectie Auto Cross is donderdag de definitieve kalender voor het 2018-seizoen van het Eurol/Veka NK Autocross vastgelegd. Het seizoen, dat wederom uit zes wedstrijden zal bestaan, begint op zaterdag 26 mei in Haarle.

Opvallend aan de agenda van komend seizoen is de verdeling tussen het aantal zand- en kleibanen. Waar afgelopen jaar slechts een echte zandbaan op de kalender te vinden was, opent het kampioenschap in 2018 met twee zandbanen. Ook de vijfde wedstrijd zal gereden worden op een zandbaan. Er is door de SONAK gekozen voor een mix van ervaren organisaties, maar ook een nieuwe organisatie.

Haarle (MAC Haarle) – 26 mei 2018

Het seizoen wordt op 26 mei afgetrapt bij Haarle waar het NK Autocross in 2015 voor het laatst te zien was. Toen vormde het de voorlaatste ronde in het Nederlands kampioenschap waar Jacob Heeres en Erwin Breederland hun titel destijds pakten.

In 2015 lagen de snelheden hoog in Haarle waar een zandbaan met twee lopende bochten neergelegd was. Op het tweede rechte stuk van de baan lag destijds een flauwe knik naar rechts. De totale lengte van de baan was destijds 620 meter.

Noardburgum (SACN) – 9 juni 2018

Stichting Auto Cross Noardburgum debuteert in 2018 als organisatie in het Nederlands kampioenschap. De cross werd in 2009 na een periode van dertig jaar teruggebracht in het Friese dorp en werd vervolgens jaarlijks georganiseerd in het eerste weekend van juni. Inmiddels worden er rond het evenement ook een trekker trek en grasbaanraces georganiseerd.

Noardburgum is van een zandbaan pur sang van echte zware donkere grond. De baan is tijdens de gewone regiowedstrijden zo’n 500 meter lang, maar zal naar verluidt voor de wedstrijd in het NK aangepast worden.

Rosmalen (ACC Geffen) – 30 juni 7 juli 2018

De derde wedstrijd van het NK vindt voor het derde jaar op rij in Rosmalen plaats. Aan de Tweede Hoefsteeg vond in het jongste NK-jaar een van de mooiste wedstrijden van het seizoen plaats en logischerwijs wordt het ervaren ACC Geffen beloond met opnieuw een wedstrijd van de bovenste plank.

Het is op dit moment niet duidelijk welke configuratie in 2018 gebruikt zal worden, wel is zeker dat het weer een kleibaan zal zijn. De omloop van afgelopen jaar was L-vormig met 614 meter lang.

Holterhoek (KACC) – 28 juli 2018

In het laatste weekend van juli trekt het NK-circus richting de grensstreek met Duitsland waar in de Holterhoek Autocross Arena de vierde ronde plaats zal vinden. Deze baan is geliefd bij de coureurs en dat zal in 2018 niet anders zijn als de Kottense club weer zorg mag dragen voor een gegarandeerd spektakelstuk.

De 520 meter lange kleibaan zorgt altijd voor spannende en snelle wedstrijden. De vorm zal zoals gebruikelijk ovaal zijn. Tim ten Dolle legde tijdens de wedstrijd in Holterhoek van 2015 de basis voor zijn kampioenschap in de Superklasse.

Halle (HACC) – 18 augustus 2018

Voor het eerst sinds 2009 is Halle weer toneel van het Eurol/Veka NK Autocross. Ronald Akkermans won destijds zijn enige wedstrijd op het Halse waardoor hij het kampioenschap later op zijn naam kon schrijven. Net als in 2009 is Halle de vijfde ronde van het kampioenschap. Coureurs als Edwin Tolkamp en André Vrieze zijn leden van HACC die naam gemaakt hebben in de sport.

Halle is traditiegetrouw een zware zandbaan en dat zal in 2018 niet anders zijn. Destijds zat er ook hoogteverschil in de baan. Het is niet duidelijk of dat volgend seizoen ook het geval zal zijn.

Bunnik (ACV Rang Pang) – 15 september 2018

Nadat ACV Rang Pang voor 2017 de eerste wedstrijd aangewezen kreeg, maar die later terug moest geven vanwege organisatorische problemen, heeft de vereniging opnieuw een ronde weten te bemachtigen. Daarvoor gaat de club naar Bunnik waar onder de rook van Utrecht de laatste wedstrijd verreden zal worden.

In 2008 werd al eens een wedstrijd van het NK Autocross in Bunnik gehouden. Op de kleibaan pakte Frits Duizendstra de overwinning in de superklasse, de zevenvoudig kampioen reed dat jaar samen met Bernd Stubbe, inmiddels bekend van zijn vele Europese kampioenschappen.