Officieel: Toldijk krijgt EK Autocross in 2021 toegewezen

Het FIA EK Autocross komt in 2021 weer naar Nederland, zo heeft de World Motor Sport Council besloten. Na een maandenlange voorbereiding heeft de organisatie in Toldijk groen licht gekregen voor het organiseren van de wedstrijd. De wedstrijd vindt plaats in het weekend van 31 juli en 1 augustus.

De Stichting Auto- en Motorsport Loenen is maandenlang bezig geweest met het op poten zetten van een plan om het EK Autocross terug naar Nederland te halen. Hiertoe werd eind vorig jaar een informatieavond gehouden waarin de ambities van de organisatie uiteengezet zijn. Het was het startpunt voor de organisatie. Ondanks dat het coronavirus de sport dit jaar grotendeels lam heeft gelegd en ook voor komend jaar nog niet duidelijk is wat er wel of niet mogelijk is, heeft de organisatie inmiddels groen licht.

Afgevaardigden van de FIA waren eerder dit jaar aanwezig bij de gelegenheidswedstrijd in Toldijk, waar op een aangepaste lay-out gereden werd. Ondanks dat er een enkele hindernis was, reageerde de FIA positief op het totaalpakket dat in september te zien was. Tijdens de meest recente bijeenkomst van het WMSC, de mondiale autosportraad, werd de kalender goedgekeurd en staat Toldijk dus ook op de rol voor 2021. In een verklaring laat men weten: “Het was een bijzonder jaar 2020 waarin weinig werd gecrosst. Uiteindelijk waren er toch twee autocrossweekenden mogelijk begin september, een in Pieterzijl en de tweede in Toldijk. De wedstrijd in Toldijk stond echter ook in het teken van de EK in 2021. Ondanks de onzekere periode heeft de werkgroep rondom het EK zijn uiterste best gedaan om de baan in de EK layout aan te leggen. Dit was nodig omdat de FIA-officials de baan maar ook de organisatie zouden beoordelen.”

De FIA had na afloop van het weekend in Toldijk een aantal vragen op gesteld, recent kreeg men het goede nieuws te horen: “Na deze vergadering kregen wij van Andre Slotboom (KNAF)  te horen dat de FIA het evenement als zeer positief had ervaren, ook al waren er in eerste instanties nog twijfels over de greppels. Deze laatste twijfels zijn weggenomen en 7 december j.l. heeft de FIA World Motorsport Council dan ook officieel bekend gemaakt dat Toldijk in het weekend van 31 juli en 1 augustus 2021 het EK Autocross heeft toegewezen gekregen.”

Lees ook:

De organisatie van het EK in Toldijk gaat nu aan de slag om het definitieve plaatje rond te krijgen. Zo zal er nog gekeken worden naar de baan en specifiek de kombocht en de springbult. Ook moet er op financieel vlak nog een en ander gebeuren. Het is voor het eerst sinds 1993 dat het EK Autocross weer naar Nederland komt.

De volledige kalender voor het FIA EK Autocross is op dit moment nog niet gepubliceerd. Datzelfde geldt ook voor de kalenders van het NK Autocross en de Autocross Masters. DeCrozz.nl heeft vernomen dat er voor het eind van dit jaar wel meer duidelijk wordt over die beide kampioenschappen, al blijft ook daar vanwege het coronavirus enig voorbehoud op van toepassing.

Het gesprek van november 2019 met Edwin Hafkamp: