Openingswedstrijd NK Autocross in Keijenborg gaat niet door

De eerste ronde van het Eurol NK Autocross 2021 gaat niet door. De openingswedstrijd zou op zaterdag 8 mei gehouden worden in Keijenborg, maar dat is dus – niet geheel verrassend – onhaalbaar gebleken.

Het nieuws werd woensdag op de website van de KNAF bekendgemaakt door de SONAK, de organisatie achter het NK Autocross. Verrassend is het annuleren van de eerste wedstrijd niet. In december werd de kalender met zes wedstrijden op vijf locaties bekendgemaakt met de hoop dat het Nederlandse vaccinatieprogramma dan op volle toeren zou draaien. Amper vier maanden later kunnen we concluderen dat dit ijdele hoop is geweest. Nederland staat in de achterhoede wat betreft het aantal vaccinaties en de beloofde inhaalslag komt maar niet van de grond. Daarnaast maakte het demissionaire kabinet recent bekend dat ‘mogelijk na 1 juli’ weer evenementen gehouden kunnen worden.

Het geduld van de autocrosser zal dus nog even op de proef gesteld worden. In principe valt de tweede wedstrijd in het Friese Gersloot ook nog voor die datum. In het nieuwsbericht stelt de SONAK dat de organisatie van de wedstrijd in Gersloot ‘positief is en hoopt dat er na 5 mei een vergunning aangevraagd kan worden’. Het is nog niet duidelijk of er dan voor 1 juli een wedstrijd gehouden kan worden zonder publiek. Mogelijk wordt er dan eenzelfde protocol ingevoerd als die vorig jaar bij de wedstrijden in Pieterzijl en Toldijk gold. Onduidelijk is echter wat er gaat gebeuren als er geen publiek toegelaten kan worden bij de wedstrijden. Bekend is dat niet alle organisaties een wedstrijd willen organiseren als er geen publiek welkom is.

In het nieuwsbericht laat de SONAK bovendien weten: “We gaan er nog zeker niet vanuit dat er helemaal geen kampioenschap gaat komen, vandaar dat we regelmatig contact hebben met alle andere clubs. Ook is er regelmatig overleg met het BSAC om te kijken wat er eventueel nog meer mogelijk is. Over eventuele alternatieven kunnen we op dit moment nog geen enkele uitspraak doen, dus Plan C blijft gewoon bestaan.”

Het NK Autocross moet minimaal vier wedstrijden tellen om tot een volwaardig kampioenschap uitgeroepen te worden. Toen dit vorig jaar niet haalbaar bleek, werd besloten om helemaal geen kampioenschap uit te schrijven. Voor dit seizoen is de registratieperiode ook nog niet geopend. Dat heeft alles te maken met de hoeveelheid werk die voortkomt uit de inschrijvingen. Met de voortdurende onzekerheid heeft de SONAK besloten om de registratie pas te openen als er daadwerkelijk een kampioenschap komt. Wel liet men recent in een nieuwsbrief van BSAC weten dat ‘binnen een week na het sluiten van de registratie alles geregeld’ kan zijn.

De Autocross Masters heeft de eerste twee wedstrijden ook geschrapt en hoopt het seizoen begin juli af te trappen in Terwolde. Over het doorgaan van het EK Autocross is nog niets bekend, al zijn de eerste wedstrijden inmiddels wel geschrapt.