EK-winst voor Pähler in Bauska, Bartelen breekt pols in crash

Het EK Autocross is dit weekend officieel van start gegaan. In Letland werden de eerste punten in de stad Bauska verdeeld. Op het voetbalveld was er weliswaar geen EK-succes dit weekend, maar in de Buggy 1600-klasse sloot Timo Pähler de wedstrijd met winst af. Hij is daarmee automatisch ook EK-leider na de eerste wedstrijd.

Beeld: Kalvis Zaļaiskalns; Toms Paipals Photography
Tekstbijdrage: Matthijs Bosklopper

Twaalf Nederlandse coureurs waren in Letland aanwezig, waaronder Europees kampioen Juniorbuggy van 2019, Bart van der Putten. Hij maakte met zijn F&S bolide zijn debuut in de Buggy 1600-klasse, maar kon helaas nog niet echt zijn weg vinden naar de finale. Na drie manches kwam hij niet meer in actie. Sander Derixx maakte zijn rentree op het EK in zijn Peters-buggy. De Limburger ken hierbij alles behalve geluk, na de eerste manche op zaterdag kwam hij niet meer aan de start.

Mike Bartelen, de nummer zes van 2019 bij de Superbuggy’s wist de zondagse races ook niet te halen. Op social media meldt het team dat Bartelen na een touche met de vangrail zijn hand in het stuur heeft gekregen en daarbij zijn pols heeft gebroken. Hij is voor een operatie naar Riga gegaan.

Bart Jan Blaauw kende daarin tegen eindelijk veel meer geluk tijdens een EK-wedstrijd. In zijn Trackline werd hij in de halve finale als tweede afgevlagd, net voor Dennis Kuijpers. In de finale wisten de heren niet te finishen. Gijs Kovac maakte zijn EK debuut bij de Supers maar miste de finale door een zesde plek (beste vijf gaan door) in de halve finale. Terry Callaghan kende een goede start op de zondag met een mooie tweede plaats in de manche, maar zag de finishvlag niet in de halve finale.

Bij de jonge coureurs in de juniorbuggy maakte Nathan Ottink zijn debuut op Europees niveau. Zoekende naar de ideale lijn om aan te sluiten bij de top van Europa zat er nog niet helemaal in, maar de potentie is er met drie vierde plekken in de manches, wordt hij in de finale negende. In die finale startte Styn Jaspers van pole-position, maar moest het toch afleggen tegen twee Tsjechische concurrenten. Jaspers teammaat Teun van Asten en Tijs Kovac werden in de finale respectievelijk zesde en vijfde.

In de Buggy 1600 was het Timo Pähler die het hele weekend ijzersterk reed,met twee eerste plekken en een keer derde mocht hij in de halve finale vanaf de eerste plek vertrekken. Maar door een tweede plaats in die race mocht hij pas als derde zijn startplek kiezen in de finale. Toch schreef hij de finale op zijn naam. Een goed begin van het seizoen en is hiermee leider in het kampioenschap. Ed van Asten, vader van juniorbuggy-rijder Teun, strandde in de halve finale met een zesde plek.

Volgende week staat de tweede wedstrijd van het EK Autocross op het programma, dat zal in Vilkyciai in Litouwen plaatsvinden.