Pijnenburg denkt niet aan pensioen: “Ik rijd gewoon weer in 2018”

De naam Pijnenburg is in de laatste vier decennia onlosmakelijk verbonden geweest aan de autocross. Erik Pijnenburg rijdt al 35 jaar, werd vier keer Nederlands kampioen en heeft in de afgelopen jaren twee opvolgers op de baan zien komen. Erik junior kwam via de juniorklasse naar de sprintklasse 1600 terwijl Romy grote indruk heeft gemaakt in haar tweede NK-seizoen met het winnen van het kampioenschap.

In een exclusief interview voor het NK Autocross Jaarboek 2017 vertelt Pijnenburg dat hij nog altijd intens geniet van de hobby die zijn leven heeft beheerst. “Vroeger kon ik twintig dingen tegelijk en nu nog maar tien”, zei Pijnenburg. “Eens komt de tijd om te stoppen, er zijn er heel veel gestopt, maar we hebben het spul staan en volgend jaar ga ik gewoon weer rijden. Het is een hele moeilijke stap. Het heeft 35 jaar het grootste deel van mijn leven beheerst. Ik ben wel aan het afbouwen, dat voel ik ook aan mijn conditie.”

Nu de familie met drie auto’s op de baan komt, hebben de prestaties van Erik senior daar wel onder te lijden. Het weerhoudt hem echter niet om gewoon door te gaan. “Mensen zeggen weleens dat ik zou moeten stoppen. Dat is misschien wel de verstandigste keuze, maar om die knoop door te hakken is heel erg moeilijk. Het laatste jaar is natuurlijk gewoon klote geweest, maar de jaren daarvoor zat ik er wel steeds goed bij. Het is echt niet zo dat ik al jaren achteraan rijd, maar mensen herinneren zich vaak alleen de laatste wedstrijd.”

“Het is voor mij echte ontspanning, een hele mooie uitlaapklep van de dagelijkse bezigheden”, vervolgde Pijnenburg. “Ik geniet ervan en als het goed gaat met mij en met de kinderen ben ik de gelukkigste man op aarde.”

“Romy heeft er hard voor moeten vechten”

In het interview spreekt Pijnenburg senior openhartig over de prestaties van zijn zoon en dochter in het afgelopen jaar. Romy liet zich vooral goed zien in de juniorklasse en bekroonde een ijzersterk seizoen met een Nederlandse titel. “Ik ben er heel trots op dat ze Nederlands kampioen is geworden. We hebben het niet cadeau gekregen, ze heeft ervoor moeten vechten”, zei Pijnenburg terugkijkend op het jaar van zijn dochter. “Maar als je twee wedstrijden wint en de rest in de top-drie eindigt, hoor je gewoon bij de sterkste coureurs.”

Het gehele interview is te lezen in het NK Autocross Jaarboek dat vanaf zaterdag 11 november verkrijgbaar is. Bestellen kan tevens tijdens de feestavond van het Eurol/Veka NK Autocross in Ens op zaterdag 11 november. 

>> Bestel het NK Autocross Jaarboek 2017 hier <<