Preview: 17 kanshebbers tijdens finale NK Autocross in Albergen

De climax van het Eurol NK Autocross staat dit weekend op de zandbaan van Albergen op het programma. DeCrozz.nl blikt aan de hand van de vijf klassen die nog beslist moeten worden vooruit op de finale.

Sprintklasse 2000: 5 kanshebbers

Chris Wagenaar heeft de beste papieren om Nederlands kampioen te worden in zijn laatste wedstrijd in deze klasse. De coureur heeft een subtotaal van 128 punten met een schrap van 5, hij kan zich geen grote fouten veroorloven. Als Huub Jansen maximaal scoort (5 bonuspunten en winst in de finale) moet Wagenaar bij de eerste vier eindigen om het kampioenschap te pakken (afgezien van het aantal bonuspunten). In andere gevallen kunnen Edwin Tolkamp en Bastiaan Hoogeboom nog een rol spelen, maar zij zijn afhankelijk van hun tegenstanders. Jan Maarten Schuurmans heeft enkel nog een theoretische kans op de titel.

Divisie V: 3 kanshebbers

Kevin van Beek kan zijn Nederlandse titel in de Divisie V zaterdag prolongeren. Hij moet daarvoor de broers Marco & Falco van der Vegt achter zich houden, ook thuisrijder Bram Kemna maakt nog kans op de titel. Van Beek heeft 12 punten voorsprong als we kijken naar het subtotaal en kan, als hij opnieuw bonuspunten pakt, goede zaken doen voor de finale. Van der Vegt en Kemna komen echter sterk voor de dag op het zand, een ondergrond waar Van Beek wisselend gepresteerd heeft. In deze klasse wordt het zaterdagmiddag ongetwijfeld interessant.

Superklasse: 4 kanshebbers

In de Superklasse zijn er nog vier kanshebbers op eremetaal: Jeremy Nap, Dennis Kuijpers, Frank de Bruijn en Johan de Jong. Nap heeft de beste papieren, zonder schrap heeft hij een voorsprong van 17 punten. De bonuspunten kunnen Nap in dit geval helpen aan een betere uitgangspositie voor de finale, de anderen moeten juist scoren om een betere uitgangspositie voor de finale te krijgen. Kunnen de mannen om gaan met de druk die ze wordt opgelegd voor de Nederlandse titel?

Juniorklasse: 3 kanshebbers

In de juniorklasse zijn er nog drie kanshebbers: Gijs Kovac, Lars van Kuringe en Mike Uenk. Van dat drietal heeft Kovac de beste papieren. Hij zou in theorie genoeg hebben aan het behalen van vijf bonuspunten om de concurrentie achter zich te laten. Mochten Uenk en Van Kuringe meer punten scoren in de manches, zal er in de finale een beslissing komen.

Juniorbuggy’s: 2 kanshebbers

Ricardo Otto en Bart van der Putten kunnen beiden nog kampioen worden in de Juniorbuggy’s, maar de laatste is niet present vanwege het EK Autocross in Frankrijk. Het schept wel duidelijkheid wat Otto moet doen om het kampioenschap te pakken. Als Otto in de manches vijf bonuspunten weet te scoren, moet hij in de finale minimaal derde worden om kampioen te worden. Met vier of minder bonuspunten en diezelfde derde plaats wordt Van der Putten kampioen.

Wat je verder moet weten over de NK in Albergen: