Preview NK Autocross 2019: 24 coureurs strijden om eremetaal in Juniorbuggy’s

Morgen is het dan eindelijk zover, de eerste ronde van het Eurol NK Autocross in Gersloot. 24 coureurs zullen wellicht nog iets meer zenuwen hebben dan anders, zij maken hun debuut in een volledig nieuwe klasse. Wat kunnen we dit jaar verwachten van het NK bij de Juniorbuggy’s? DeCrozz.nl blikt vooruit.

Na drie seizoenen van de Dutch Junior Buggy Cup kon de organisatie van het NK Autocross niet meer om dit stel jeugdige rijders heen. De klasse is in eerste instantie voor twee seizoenen toegevoegd waarna de BSAC en SONAK hun aanwezigheid halverwege 2020 gaan evalueren met het oog op de toekomst. Het is nu aan de rijders, allen tussen de 13 en 21 jaar, om te laten zien “dat deze klasse een meerwaarde vormt voor de toekomst van de autocross”. In totaal worden in 2019 24 deelnemers toegelaten en rijden ze in principe volgens het vertrouwde NK-format. Van de 24 rijders plaatsen de beste 12 (in plaats van 15 in de andere klassen) zich voor de eindstrijd.

Bekijk ook: Deelnemerslijst Eurol NK Autocross 2019

De afgelopen jaren kwamen de coureurs in een Juniorbuggy op verschillende fronten in actie. De Dutch Junior Buggy Cup leverde twee kampioenen op. Ricardo Otto domineerde de eerste twee seizoenen waarna hij vorig jaar verslagen werd door het Duitse talent Niklas Noldes. Deze twee zullen ook in het eerste NK-seizoen ongetwijfeld mee gaan doen om het eremetaal. Ook bij de Autocross Masters stonden de junioren als ‘Klasse 6’ aan het vertrek en na zes wedstrijden werd Remon van Rossum daar de kampioen. Equipe Van Rijt, Noa en Luka, waren daar de grootste tegenstanders voor Van Rossum, zij werden tweede.

Dit zijn logischerwijs direct een aantal favorieten op een rij, maar daar houdt het nog niet op. Nick Kooremans heeft afgelopen seizoen laten zien dat hij van goeden huize komt. De rijder won de prestigieuze wedstrijd in Terwolde, hij versloeg daar Van Rossum. Met Bart van der Putten en Styn Jaspers (In Equipe met Teun van Asten) heeft de NK ook twee rijders aan de start die eerder deze maand al furore maakten in het FIA EK Autocross in Seelow. Voor Van der Putten is het EK het hoofddoel, maar ook in het NK wil hij zich graag laten zien.

Daan Postma is een van de Friese coureurs aan het vertrek in het NK Autocross en begint zaterdag het seizoen dus direct met een thuiswedstrijd. Postma heeft zich het afgelopen seizoen al redelijk in de kijker gereden en is als een van de jongelingen in staat om de coureurs met iets meer ervaring partij te bieden. Tijs Kovac is een coureur met al een seizoen NK-ervaring, maar dan in de toerwagenvariant van de juniorklasse. Kovac heeft dit seizoen een dubbel programma en in beide klassen maakt hij kans op eremetaal.

Als iemand weet wat het is om Nederlands kampioen te worden is het wel Romy Pijnenburg. De snelle dame pakte in 2017 de Nederlandse titel in de Honda, maar de juniorbuggy is toch wel andere koek gebleken. Vorig jaar zorgde een blessure ervoor dat ze lang uitgeschakeld was, maar dit jaar staat ze weer aan het vertrek in haar derde seizoen in het NK Autocross.

De voorspelling van DeCrozz.nl:

Stem mee: Wie wordt de eerste Juniorbuggy-kampioen van Nederland?