Preview NK Autocross 2019: Hopen op een sportieve strijd in juniorklasse

De kraamkamer van de Nederlandse autocrosswereld heeft de afgelopen winter uitbreiding gekregen in het Eurol NK Autocross. De Juniorklasse is niet meer alleen, vanaf heden heeft de klasse gezelschap van een andere groep tieners in de vorm van de Juniorbuggy’s. Toch gaat het kampioenschap in de reguliere juniorklasse weer erg interessant worden. DeCrozz.nl blikt vooruit.

Vorig jaar ging de Nederlandse titel in extremis naar Roy Boon. Hij mocht zijn titel (officieel) niet vieren in Bunnik, maar pas weken later werd duidelijk dat hij kampioen geworden was. Daarmee werd een in alle opzichten moeizaam seizoen voor de juniorklasse afgesloten, waarin ook de minder mooie kant van de autosport aan het licht kwam. Het is voor de rijders zelf, de organisatie en de toeschouwers aan de zijlijn te hopen dat we in 2019 gewoon een sportief kampioenschap gaan krijgen bij de junioren en dat men ver van de minder mooie randzaken verwijderd blijft.

Meteen kunnen we ons in 2019 opmaken voor een nieuwe kampioen. Boon heeft de leeftijd bereikt dat hij niet meer mag rijden in deze klasse en dus geeft hij het stokje over aan de nieuwe generatie. Hij is niet als enige gestopt. Rijders als Jarno van de Krol, Lucas Konings, Marco van der Vegt en Dylan Gerrits zien we dit seizoen elders in actie.

Op basis van voorgaande jaren lijkt de titelstrijd dit seizoen te gaan tussen Mike Uenk en Lars van Kuringe. Het waren afgelopen seizoen ook twee van de sterkste coureurs, Uenk werd maar liefst drie keer tweede. Alleen de overwinning ontbrak nog bij de jonge TACO-rijder. Lars van Kuringe pakte twee overwinningen, maar twee mindere wedstrijden aan het begin van het seizoen deden hem wat betreft de Nederlandse titel de das om. De beide racers hebben inmiddels genoeg ervaring in de juniorklasse en van hen wordt verwacht dat ze mee gaan doen om het kampioenschap.

Datzelfde doel hebben ook de broers Kovac. Gijs en Tijs maakten vorig jaar bij vlagen een sterke indruk, maar ze reden niet constant genoeg om uiteindelijk de titel te winnen. Op snelheid kunnen ze zich met de eerdergenoemde rijders meten, maar het is vooral zaak om uit de problemen te blijven en iedere race het maximale resultaat te halen. Als de broers Kovac dat weten te bewerkstelligen, krijgen we in 2019 misschien wel een echte titanenstrijd in deze klasse. Op basis van het voorseizoen moet ook rekening gehouden worden met Marijn Vos. De jongeling kende een goed voorseizoen en liet in Baarle-Hertog zien dat hij de zaken in 2019 goed op orde heeft. De resultaten werden de afgelopen seizoenen steeds beter, voor Vos is het tijd om dit seizoen te oogsten.

Dan zijn er ook nog een aantal outsiders die dit jaar wellicht voor de titel gaan rijden. Gijs Wismans is zo’n rijder. Hij boekte het afgelopen seizoen steeds betere resultaten, maar hij vond nog geen aansluiting bij de toppers. Ook voor Wismans geldt dat hij in 2019 een kans krijgt om te schitteren.

Waar Roy Boon afscheid heeft genomen, zien we dit jaar zijn zusje Corinta Boon nog wel op de baan. Ook zij heeft in de beginfase van dit seizoen laten zien haar mannetje te staan en wat zou er mooier zijn dan dat de opvolger uit de familie zelf komt? Tot slot is Tom Littel nog een rijder om in de gaten te houden. Nadat hij vorig seizoen in de middenmoot reed, mag van hem verwacht worden dat er nog een stap gezet wordt en hij in 2019 naar voren kan schuiven.

Met een groot aantal nieuwe namen gaan we ongetwijfeld een paar verrassingen zien. De eerste krachtmeting zien we komende zaterdag in Gersloot.

De voorspelling van DeCrozz.nl

Lar