Preview NK Autocross 2019: Strijd ligt open in sterk Divisie V-veld

Ook de Divisie V-rijders beginnen komende week aan een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van het Eurol NK Autocross. Stonden er ooit meer dan zestig auto’s aan de start, het veld bestaat nu uit ‘slechts’ dertig rijders. Een blik op de lijst leert ons dat het wederom een interessant seizoen gaat worden.

Na twee selectiewedstrijden in Keijenborg en Langeveen bestaat de Divisie V in 2019 uit de dertig beste rijders van Nederland. Na het toevoegen van de Junior Buggy’s moest er elders in het programma geschrapt worden. Hoewel het voor de Divisie V, toch de meest toegankelijke klasse in het NK, erg jammer is dat er maar dertig rijders kunnen starten, zien we wel de beste rijders aan het vertrek en belooft het opnieuw een spannend kampioenschap te worden.

Kop en schouders?

Kevin van Beek stak vorig jaar met kop en schouders boven de rest van het veld uit in de Divisie V. De Honda was niet alleen de snelste, ook het meest betrouwbaar. Van Beek bracht de wagen maar liefst drie keer als eerste aan de finish in finales en presteerde het als enige van alle NK-rijders om al tijdens de voorlaatste ronde van het seizoen kampioen te worden. En dat kwam goed uit want uitgerekend in Bunnik vertoonde de wagen een eerste haarscheurtje door enkele meters voor de finish stil te vallen. Niemand die dat onthouden heeft, en terecht, de titel was immers binnen.

Dat Van Beek dit jaar zijn titel gaat verdedigen is toch wel verrassend. De coureur hintte op een andere klasse, ging ook testen, maar heeft besloten toch weer in actie te komen in de Divisie V. Titelprolongatie is niet veel coureurs gegeven in de klasse die ook in 2019 weer zeer competitief gaat zijn. Toch moet gezegd dat als iemand het kan, Van Beek het wel is. Zeker als de wagen van afgelopen jaar nog weer een stapje beter wordt gemaakt.

De concurrentie weet wat haar te doen staat om Van Beek in 2019 te verslaan. Wouter Terberg is zo’n rijder die dat misschien wel in zich heeft. De GP Racing-rijder eindigde het seizoen op overtuigende wijze met een overwinning in de thuiswedstrijd en dan te bedenken dat hij de voorlaatste wedstrijd in Halle eigenlijk ook had moeten winnen. Terberg kan wel degelijk meedraaien om de titel als hij dit seizoen beter voor de dag komt in de openingsfase van het seizoen.

Routiniers jagen op succes

Peter Haagsma is nog zo’n coureur die bij het minste of geringste foutje van Van Beek klaar staat om te profiteren. De coureur uit Augustinusga gaf afgelopen seizoen eerlijk toe dat de kampioen het beter voor elkaar had, maar er is geen twijfel mogelijk dat ook Haagsma deze winter zijn huiswerk weer gedaan heeft ter voorbereiding op het nieuwe seizoen. Met de thuiswedstrijd in Gersloot als eerste op het programma kan Haagsma in Friesland een goede basis leggen om een gooi te doen naar de titel. Sinds jaar en dag moeten we ook rekening houden met Maurits en Jos Schuurmans. De succesvolle equipe kende vorig jaar een mindere tweede seizoenshelft, maar het concept blijft ijzersterk. Een aantal sterren voor deze heren zijn dan ook ieder jaar weer op hun plaats.

De groep achter de absolute favorieten mag je gerust een ‘peloton’ noemen. Het zijn stuk voor stuk coureurs die in aanmerking komen voor overwinningen, maar dat nog niet echt hebben laten zien. Sander Stevens was al eens dichtbij. De coureur plaatste zich na een sterke reeks al in Keijenborg voor het NK en hoopt de betrouwbaarheidsproblemen van het voorgaande seizoen achter zich gelaten te hebben. Stevens wil terug naar de top-vijf waar hij in 2017 ook eindigde. De equipe van de broers Van Wanrooij kenden een bij vlagen zeer veelbelovend debuutseizoen, maar tot echt resultaat kwam het nog niet. Nu, met een jaar ervaring, kan dit wellicht al het moment zijn om te oogsten.

Bram Kemna begint eveneens aan zijn tweede seizoen. De coureur kende een teleurstellend debuutseizoen en besloot het na schade voor gezien te houden. De Renault is inmiddels opgefrist en Kemna is klaar voor zijn tweede seizoen. Het jagen op finaleplekken is wellicht de doelstelling, maar daar eenmaal aangekomen mag een stapje hoger best verwacht worden. Timo van Hoeij en Equipe Van der Vegt maakten een goede indruk tijdens de selectiewedstrijden, het wordt interessant om te zien hoe zij zich staande houden in het NK-geweld.

De voorspelling van DeCrozz.nl:

Voorspel mee, wie wordt dit seizoen Nederlands kampioen in de Divisie V?

Wie wordt Nederlands kampioen in de Divisie V?