Preview NK Autocross 2019: Van Leeuwen jaagt op historie

Over iets meer dan een week begint het Eurol NK Autocross met de eerste ronde in Gersloot. Iedere dag blikken we op DeCrozz.nl vooruit naar een van de klassen, te beginnen met de toerwagenklasse waar we ons wederom op kunnen maken voor een seizoen om van te watertanden.

In de toerwagenklasse was Ton van Leeuwen afgelopen jaar opnieuw de kampioen, maar hij moest er misschien wel harder voor vechten dan ooit tevoren. Het kwam allemaal aan op de beslissende finale in Bunnik waar Van Leeuwen de rappe Baleno van Erwin Breederland achter zich kon houden. Het was de zesde nationale titel voor Van Leeuwen, die daarmee toerwagenlegende Rob van Kuringe voorbij is gegaan op de all-time kampioenenlijst en nog eenmaal moet vlammen om zich in een illuster rijtje te scharen met Frits Duizendstra en Arjan Stokkink. Van Leeuwen weet echter dat hij dit jaar weer flink aan de bak moet om dat te presteren, de concurrentie zat hem vorig jaar op de hielen en dat is in 2019 niet anders.

In de breedte het sterkste startveld ooit

Het startveld in de toerwagenklasse wordt met het jaar sterker en ook dat is in 2019 niet anders. De deelnemerslijst is overvol, twee coureurs moeten zelfs plaatsnemen in de wachtkamer. Onder hen voormalig Nederlands kampioen Andre Verweij, het is nog afwachten of we het beproefde concept aan de start gaan zien in 2019. Ook de equipe Lamers/Woolderink zit in de wachtkamer.

Wat betreft de snelle mannen is iedereen wel weer van de partij en keren er zelfs een aantal namen terug die tot een paar jaar geleden nog meededen om de Nederlandse titel. Erwin Breederland en Peter Breederland zijn twee grote kandidaten, zij konden Van Leeuwen de afgelopen jaren het leven regelmatig zuur maken en trachten datzelfde dit jaar weer te doen. Het blijft echter een feit dat het EVO-concept van Van Leeuwen op ieder terrein erg sterk is waar de Suzuki’s van Breederland her en der nog wat laten liggen. Als de strijd tussen deze heren zo spannend wordt als afgelopen jaar, wordt het weer bijzonder spannend als de finale in Albergen op het programma staat.

Seppe Aerts spant dit seizoen de krachten samen met Autocross Masters-kampioen Kevin Damen. Aerts kende vorig jaar regelmatig problemen met de Celica, maar sleepte ondanks dat nog wel een vierde plaats in de eindklassering uit het vuur. We kunnen Aerts erbij zetten als titelkandidaat, maar daarvoor moet er wel degelijk iets gebeuren aan de betrouwbaarheid van zijn concept. Aerts weet echter dat er meer kapers op de kust zijn en die komen niet van ver.

Met het gloednieuwe Volvo-concept draaide John Verberk vooral in de tweede seizoenshelft erg sterk mee. Hij bevestigde dat met een overwinning op de listige omloop van Holterhoek, gevolgd door een tweede plaats in Halle. Tijdens de afgelopen werd er hard gewerkt om het concept betrouwbaar te maken, maar ook nog wat snelheid te vinden waardoor hij een definitieve poging kan doen om een machtsovername te bewerkstelligen. Verberk is gebrand en heeft de middelen om dit seizoen goed voor de dag te komen, hij neemt zelf met niets minder dan de Nederlandse titel genoegen.

Tijdens de voorbereiding op het NK-seizoen zag Verberk in het eigen Baarle-Hertog hoe sterk Gijs van Hees voor de dag kwam. De jongeling verraste het afgelopen seizoen en heeft de afgelopen winter weer wat stappen gemaakt, getuige de snelheid die hij had tijdens de Autocross Masters-wedstrijd. Van Hees beleefde een sterk debuutseizoen en hoopt in 2019 voort te kunnen bouwen op die prestaties. Een overwinning is het eerste doel, maar een serieuze kampioenschapscampagne moet toch meespelen in het achterhoofd van Van Hees.

Routiniers keren terug

Dan keren er nog twee bekende namen uit het verleden terug in het kampioenschap. Robbert Beelen kwam afgelopen seizoen niet in NK-verband in actie en crashte vervolgens vrij hevig tijdens de Autocross Masters-wedstrijd in Terwolde. Er werd besloten een nieuw concept te bouwen en dat mogen we in Gersloot voor het eerst gaan aanschouwen. Beelen kennende is het wederom een bruut en snel concept, maar het zal in de beginfase nog aftasten zijn. Wanneer de man uit Welsum het spul op de rit krijgt, schaart hij zich ook bij de titelfavorieten.

Richard Kools is nog zo’n coureur die terugkeert. Hij kwam een paar keer dicht bij de titel, maar het palmares van de coureur is wat betreft kampioenschappen nog leeg. Voor de neutrale kijker is het te hopen dat ook hij zijn wagen in 2019 op de rit krijgt waardoor we nog een sterke outsider voor de titel zouden hebben. En die lijst met outsiders is misschien wel groter dan ooit. Andre de Bruyn hoort er zeker bij, maar ook de equipe Terberg/Sangers die aan hun tweede seizoen in de klasse beginnen. Jarno Niks mag nooit vergeten worden, Bert-Jan Hoepel en John Nouws gaan zeker pogen mee te dingen voor een dagsucces. Tot slot hebben we dan Ronny van Lankvelt en Mike Emons nog, twee voormalig Divisie V-rijders die nu met een Toyota GT86 hun geluk gaan beproeven.

De eerste antwoorden komen op zaterdag 25 mei als het Eurol NK Autocross begint met de eerste wedstrijd in Gersloot. DeCrozz.nl doet vanzelfsprekend uitgebreid verslag.

De voorspelling van DeCrozz.nl:

Wie wordt volgens jou Nederlands kampioen in de Toerwagenklasse? Laat hieronder je stem horen:

Wie wordt Nederlands kampioen in de toerwagenklasse?