De registraties voor het Eurol/Veka NK Autocross 2018 zijn gesloten. Hoewel de SONAK de deelnemerslijsten nog niet vrijgegeven heeft, is het zeker dat het een interessant seizoen gaat worden met een reeks nieuwe namen, oude bekenden en coureurs met ander materiaal. Wij nemen alvast een voorschot op de lijsten die binnenkort gepresenteerd worden en delen wat we al weten. (Laatste update: 3 maart – 10:08 uur)

Superklasse

Stephan van Doremalen komt dit seizoen opnieuw in de Superklasse uit, al gaat hij dat wel doen met een ander concept dan we van hem gewend waren. Dit seizoen vormt hij een equipe met Sven Hesselink en komen met een Trackline-frame op de baan. Verder heeft Gerard de Jong eerder laten weten de overstap te maken naar de superklasse, het lijkt er echter op dat het NK Autocross in 2018 nog te vroeg voor hem komt.

Toerwagenklasse

DeCrozz.nl heeft de afgelopen periode diverse keren nieuws gebracht over nieuwe coureurs in de toerwagenklasse. Sjinkie Knegt gaat debuteren met een Subaru, Pascal Sangers en Govert Terberg doen hetzelfde met de ex-Van Leeuwen Mitsubishi. Verder is duidelijk geworden dat Adriaan Boele dit seizoen gewoon weer aan de start komt met de opgeknapte Skoda. Daarnaast heeft Boele een extra motor laten bouwen die moet leiden tot betere prestaties. Seppe Aerts en Jeroen van Zon komen na een succesvol debuutseizoen komend jaar met twee wagens aan de start en rijden ieder voor zich. John Verberk is eveneens een nieuwe bekende naam in de toerwagenklasse.

Grote afwezige dit seizoen is Eric van der Valk. De tweede van afgelopen seizoen kiest voor het privéleven en laat het NK Autocross daarvoor schieten. Kampioen Ton van Leeuwen komt dit seizoen gewoon weer aan de start met een evolutie van de kampioenswagen.

Keverklasse

In de keverklasse komt de gehele top-vijf naar verwachting dit seizoen gewoon weer in actie. Maar opnieuw lijkt er vers bloed door te stromen. Sander de Haan [kampioen Divisie V in 2016] presenteerde zijn wagen tijdens de recente open dag van Hoogstra Autosport en heeft zijn registratie compleet gemaakt. Ook vanuit Noord-Holland is er interesse voor het NK Autocross na de succesvolle overstap van Niels Smal afgelopen seizoen. Tenminste drie rijders hebben interesse getoond, al is het niet helemaal duidelijk of zij ook daadwerkelijk al geregistreerd staan voor deze jaargang.

Sprintklasse 1600

In de sprintklasse 1600 komen de titelkandidaten uit de afgelopen seizoenen naar alle waarschijnlijkheid gewoon weer aan de start. Nieuw in de klasse zijn de gebroeders van Postma Autosport. Zij komen na enkele seizoenen in de superklasse nu naar de lichtste klasse om te proberen een gooi naar het kampioenschap te doen met de ex-Diepenmaat A&P. René Hofstra start dit seizoen ook weer in deze klasse, nu met een gloednieuw PML-frame. De Hayabusa heeft zijn eerste klanken weer laten horen en zal later deze maand officieel gepresenteerd worden tijdens de feestavond.

De familie Van Wijlen komt in 2018 met drie man sterk aan de start in de Sprintklasse 1600. Vader Bert en de zoons Marc en Luc hebben zich alle drie ingeschreven. Luc krijgt vanwege zijn resultaat in de juniorklasse een automatische startplaats.

Sprintklasse 2000

Op het eerste oog lijken er maar weinig verschuivingen te komen in de Sprintklasse 2000. De top-vijf staat naar verwachting gewoon weer aan de start met Chris Wagenaar die voor een derde achtereenvolgende titel op rij gaat.  Juniorenkampioen uit 2016, Benjamin Zuidam, komt dit seizoen uit in de Sprintklasse 2000. Hij heeft de A&P die voorheen van Stefan Gerrits was overgenomen en plant om dit seizoen meters te maken in het NK.

Divisie V

In de Divisie V lijkt er niet veel nieuws te zijn. Ronny van Lankvelt gaf direct na het winnen van de titel in 2017 aan dat hij de titel zou verdedigen. Er liggen echter diverse kapers voor de kust. Wouter Terberg gaat het doen met de wagen van zijn broer en Pascal Sangers. Peter Haagsma zal ongetwijfeld weer met een sterk concept aan de start staan, Sander Stevens komt eveneens met een frisse Toyota aan de start.

Daniel de Bone presenteerde vlak voor het openen van de registraties zijn nieuwe wagen en wil daarmee net als afgelopen jaar voor een verrassing zorgen. Destijds werd zijn equipegenoot Miel Velthorst derde tijdens het NK in Rosmalen. Ook Johan van Doornik en Marcel Meeuse zijn dit seizoen weer van de partij met de Ford Focus. In het afgelopen seizoen konden ze geen potten breken, maar zelf hebben de heren vertrouwen een stap te maken dit seizoen.

Juniorklasse

De strijd om de titel in de juniorklasse ligt dit seizoen volledig open. Regerend kampioen Romy Pijnenburg stapt over naar de juniorbuggy’s, Benjamin Zuidam stapt zoals hierboven geschreven over naar een andere klasse, Luc van Wijlen en Remon van Rossum maken een volgende stap in hun autocrosscarrière. Ook Nick van Mourik, winnaar van de laatste NK in Gendringen moet in verband met zijn leeftijd stoppen om bij de junioren te rijden.  Hierdoor blijft Gijs Kovac over die naar verluidt met een andere auto aan de start verschijnt, één van de snelste auto van vorig jaar. Ondanks dat we eerder melden wil Devin Vlaar kans maken op de nationale titel en richt zich naast deze, die ook in de juniorbuggy klasse.

Ook iets te melden? Neem via info@decrozz.nl contact op of stuur een bericht via onze Facebookpagina.

Lees ook: