Ricardo Niele is een van de coureurs die dit seizoen zijn debuut maakt in de keverklasse van het Eurol/Veka NK Autocross. De Noord-Hollander zegt ervaring te missen, maar is gemotiveerd om te slagen in de klasse.

Niele is het klassieke voorbeeld van een autocrosser uit het westen van het land. Na begonnen te zijn in het Noord-Hollands Kampioenschap stapte hij over naar de rodeoklasse van de ACON. Nadat hij in die competitieve klasse op het circuit van Sint Maarten kampioen werd, stapte hij over naar de keverklasse bij diezelfde vereniging. Na het enkele jaren geprobeerd te hebben, lonkte een overstap naar het NK Autocross waar de keverklasse de laatste jaren steeds populairder aan het worden is.

Voor Niele was de stap naar het NK een logische, vertelde hij in Pieterzijl tegenover DeCrozz.nl: “Als ik vijftig ben, hoef ik het niet meer te doen. Ik heb een vriendengroep die het erg leuk vinden om mee te gaan. Alleen is het niet te doen en ik vond dit daarom wel een geschikt moment om eraan te beginnen. De uitdaging lijkt me gewoon heel erg leuk, zeker ook omdat mijn vrienden Moos [Kroon, Sprintklasse 2000] en Niels [Smal, Keverklasse] rijden.”

Niele bouwde voor 2018 een volledig nieuwe auto. “Eerst reed ik met de auto van Moos Kroon, maar de afgelopen winter hebben we een volledig nieuwe wagen gemaakt met een andere versnellingsbak en de oude reservemotor van Ivo Galekop”, vervolgde Niele die in het voorseizoen wel wat opstartproblemen kende. “Het was eerst wel even aftasten en zaak om het vertrouwen terug te winnen. In de eerste twee crossen hadden we de versnellingsbak kapot gehad, het was weer even wennen. Uiteindelijk haalde ik vrijdag een zesde plek en hebben er wel van genoten.”

In het competitieve startveld van de keverklasse beschouwt Niele 2018 als een leerjaar. “Ik heb helemaal niet zoveel ervaring in de kever en als ik dan om me heen kijk zie ik jongens die al meer dan tien jaar in zo’n ding zitten. Dan kom ik waarschijnlijk nog wel wat te kort. Niet als het om de auto gaat, maar vooral wat betreft de ervaring die ik heb. Dat zie je terug in het sturen op de baan, maar ook de bandenkeuze en baanafstelling. Maar dat komt ook omdat we een nieuwe auto hebben.”

Niele verschijnt met een open vizier aan de start van de NK-wedstrijden dit jaar, al kijkt hij met een schuin oog wel naar wat finaleplaatsen. Hij voegde toe: “Ik ga dit jaar gewoon NK’s rijden en ik wil finales halen en voor de rest sta ik er met een open vizier in. We zien wel waar het schip strandt, we moeten gewoon met goede spullen aan de start komen en met een gemotiveerde instelling kom je het verst.”