SONAK onthult registraties voor NK Autocross 2020

De Stichting Organisatie Nederlands Autocross Kampioenschap (SONAK) heeft de 271 registraties bekendgemaakt voor het komende seizoen. In de Divisie V en Sprintklasse 1600 moeten selectiewedstrijden uitsluitsel geven over het definitieve deelnemersveld. In vier andere klassen zijn coureurs op een reservelijst geplaatst.

Lees ook: Deelnemerslijst Eurol NK Autocross 2020

Gedurende een week konden potentiële NK-deelnemers zich registreren via de website van de KNAF. De registratieperiode werd net als voorgaande jaar in fases open om overbelasting van de server te voorkomen. Uiteindelijk heeft het organiserend comité 271 registraties ontvangen, bijna 30 registraties meer dan in 2019.

Het grootste aantal registraties kwam binnen in de Divisie V, een totaal van 51. Daarvan heeft bijna de gehele top-tien van 2019 zich weer ingeschreven, de overige 42 deelnemers moeten in actie komen tijdens de twee selectiewedstrijden in april. Tweevoudig kampioen Kevin van Beek gaat in Keijenborg dus gewoon zijn titel verdedigen met een frisse auto. Onder andere Juniorklasse-kampioen van 2018, Roy Boon, gaat samen met zijn zus Corinta via de selectiewedstrijden deelname afdwingen. Monique Kuipers en Kevin Uenk gaan weer een poging wagen, alleen dit jaar beide solo.

Ook de Sprintklasse 1600-coureurs moeten tijdens de selectiewedstrijden in actie komen, in die klasse zijn in totaal maar liefst 50 registraties binnengekomen. 9 daarvan zijn geplaatst, de andere 41 coureurs gaan de 21 overige plekken verdelen. Onder andere Ivo Galekop en Klaas Postma moeten strijden voor een plek. Ondanks dat er werd gehoopt dat ze door de goede prestaties van de keverklasse-coureur deelname hadden afgedwongen, heeft de SONAK deze regel dit jaar aangepast. Nog een equipe-inschrijving moet zich nog bewijzen in Lochem en Aalten. Gerd Robben was er in 2019 een jaartje er tussenuit in verband met een huwelijk, maar gaat dit jaar samen met zwager en tienvoudig Europees kampioen Bernd Stubbe rijden. Verder zien we Sven Prinssen, Bram den Hertog, Danny Lauf weer terug op de lijst. Ook een paar nieuwkomers in deze lijst waaronder Belg Gilles de Pauw. Lars van Kuringe heeft zich met tweede plaats in de juniorklasse van 2019 direct geplaatst voor deze klasse.

In de nieuwste klasse van het NK Autocross, de Juniorbuggy’s, hebben er weer meer deelnemers inschreven dan het maximale aantal. Ondanks dat regerend kampioen Ricardo Otto is overgestapt zijn een paar nieuwe deelnemers bij gekomen en staan er twee deelnemers in de wachtrij: Broer en zus van Lipzig en voormalig Nederlands Kampioen Juniorklasse 2018, Romy Pijnenburg. In totaal hebben 26 deelnemers zich geregistreerd voor 24 beschikbare plaatsen.

Bij de Supers is er ook één coureur, Ewout van Wijk, die moet wachten tot hij eventueel van start mag gaan op de wedstrijddag zelf. Wie wel verzekerd is om te mogen rijden is de eerder genoemde Bernd Stubbe. Hij heeft er voor gekozen om mee te strijden om de Nederlandse titel, wie kan hem het moeilijk maken? John Verberk misschien, hij keert terug in de Koningsklasse van het NK Autocross. Ook een paar debutanten in deze klasse: Chris Wagenaar gaat samen met Gijs Kovac meters maken met een nieuwe Alfa-wagen. Wilton Wichers Schreur, Jacob Heeres en de uit de sprint 1600 afkomstige Rob van Mierlo maken hun debuut in de Superklasse.

Het was afgelopen jaar niet het afscheid van in de Sprint 2000 waar Chris Wagenaar op had gehoopt, maar ondanks zijn registratie in de superklasse staat hij ‘gewoon’ weer op de lijst van de serie 100 nummers. De gehele top-tien van afgelopen jaar trouwens staan te popelen om er weer een echte strijd van te maken. Uit de juniorbuggy zijn Ricardo Otto, Niklas Noldes en Jarno Rotink overgekomen, de laatste samen met Wouter Blok. Verder zien we onder andere Kees Buyserd, Dave Tijdink en Hendrik Hut weer terug in de sprintklasse 2000. Jan de Rond en equipe Peter Klaassen/Jeroen van Zon moeten nog even geduldig af wachten of ze mogen starten.

In de keverklasse hopen we weer op een super spannend seizoen. 27 coureurs doen er alles aan om Ivo Galekop het moeilijk te maken die eventueel voor de vierde keer kampioen kan worden. Vanuit Belgie stuurt R-Power drie piloten naar Nederland om de titel weer eens mee te nemen naar het Zuiden. Naast Peter Timmermans, met de motorfietsmotor aangedreven motor komen ook Ed Goetschalcx en Jens van Mol, de nummer twee van de Autocross Masters in 2019. Of misschien wel compleet iemand anders?

Bij de toerwagenklasse geen 601 aan de start, John Verberk doet mee in de Superklasse. Daarmee is Robbert Beelen de man met de beste papieren maar ook in deze klasse liggen er meerdere kapers op de kust voor de nationale titel. De rest van de top-tien van afgelopen seizoen is namelijk wel aanwezig. De Volvo van vorig jaar komt wel weer aan de start, maar nu met Mariska Verhees achter het stuur. Ook zien we Ronny van Lankvelt weer terug op lijst, dit jaar solo maar met welke wagen komt hij aan de start? Veel nieuwe namen ook in deze klasse, een klasse die nooit stil lijkt te staan. Mede hierdoor twee mensen op de wachtlijst.

Voor de juniorklasse ligt de strijd om de Nederlandse titel volledig open. De complete top-drie van afgelopen seizoen is overgestapt of gestopt en daarmee is de nummer vier van 2019, de nummer twee van 2018 Mike Uenk de grootste kanshebber. Of komt er een grote verassing naar bovendrijven. Niet alle 24 deelnemers zijn landelijk bekend en moeten afwachten met met wat voor talent wij in aanraking komen komend seizoen.

De data en locaties selectiewedstrijden zijn inmiddels ook bekendgemaakt. Op zondag 5 april wordt de eerste kwalificatieronde verreden in Lochem. Op 19 april wordt de tweede en beslissende ronde dan verreden in Aalten.

De registraties voor Eurol NK Autocross 2020: