Stubbe boycot EK in 2020 en richt pijlen op NK Autocross

Bernd Stubbe komt volgend seizoen uit in het Eurol NK Autocross. Dat heeft de tienvoudig Europees kampioen bevestigd in een interview met het Tsjechische Autokrosar.cz.

Dat Stubbe juist nu de overstap maakt naar het Nederlands kampioenschap heeft te maken met de reglementswijzigingen in het EK Autocross. Vanaf komend seizoen wordt daar een vaste bandenleverancier aangesteld en ook de brandstof wordt door een door de FIA voorgeschreven partij geleverd. Er heerst als gevolg van die wijzigingen veel onrust onder de EK-rijders en Stubbe is een van de grote namen die een signaal af wil geven.

“Ik ben het niet eens met de nieuwe regels, het gaat onze sport kapot maken en ik verwacht dat er volgend seizoen niet veel goede auto’s meedoen”, verklaart Stubbe zijn boycot. “Zo is het nu eenmaal.” Deelname aan het EK is om die reden uitgesloten, vervolgt hij: “Het Europees kampioenschap moet het zonder ons doen. Het is een vreemd gevoel, maar ik deel de mening van de FIA niet over de veranderingen in het kampioenschap. Daarom kies ik ervoor om niet mee te doen voor de Europese titel.”

Hoewel Stubbe volgend jaar nog wel wat internationale races gaat rijden in Tsjechië, richt hij zijn pijlen voor 2020 op het Nederlands kampioenschap. “In 2020 gaan we voor de Nederlandse titel. Ik ga graag nog de strijd aan in Humpolec en misschien wat andere races.”

Met zijn afwezigheid mist het EK Autocross in 2020 niet alleen een smaakmaker, de coureur domineerde het kampioenschap dit decennium. Sinds 2011 heeft de coureur de Europese titel in negen achtereenvolgende seizoenen gewonnen, daarvoor won hij in 2008 zijn eerste titel al. In 2019 pakte Stubbe de Europese titel met overmacht, de Duitser won acht van de negen wedstrijden en had daarmee vroegtijdig de titel al binnen.