Sytze Bergsma registreerde zich afgelopen winter na een afwezigheid van drie seizoenen weer voor het Eurol/Veka NK Autocross. De coureur die vijfde eindigde in de keverklasse van 2013 keert dit seizoen terug op aanraden van zijn team en omdat de keverklasse volgens de Fries nou eenmaal de mooiste klasse is.

Na een uiterst succesvol verlopen 2013 waarin hij het bordje met nummer ‘405’ op zijn nam mocht schroeven, verliep het in 2014 een stuk minder voor Bergsma. Hij werd vijftiende nadat hij alleen in Lochem en Kerkdriel tot de finale door wist te dringen. In 2015 besloot hij EuroPokals te rijden, maar dat kampioenschap hield aan het eind van dat seizoen op te bestaan. Na in 2016 diverse losse wedstrijden gereden en gewonnen te hebben, had Bergsma de ambitie in 2017 te beginnen met een sprinter.  “Ik was klaar met de keverklasse en had mijn auto verkocht en ik wilde sprinter rijden, maar daar was ik ook niet helemaal gelukkig mee”, zei Bergsma in gesprek met DeCrozz.nl. “Ik heb de sprinter nog steeds staan, maar ik moet geen spullen van een ander kopen. Dat werkt gewoon niet, ik moet gewoon een nieuwe hebben. Had ik dat gedaan, reed ik nu ook wel met een sprinter.”

Het gebeurde echter niet en zo staat Bergsma dit seizoen weer aan de start in het NK. “Door het team, het is niet alleen mijn eigen keuze. We hebben dit met zijn allen besloten”, vervolgde hij. “De jongens en ikzelf ook vinden het een hele mooie klasse. Het NK was echt heel erg spannend afgelopen jaar en mijn hart ligt toch ook bij de keverklasse, zo simpel is het nou eenmaal.”

Bergsma begon op zijn achttiende in de keverklasse en is al die tijd, inmiddels veertien seizoenen, trouw gebleven aan de klasse. Toch beaamt ook hij dat de klasse sinds zijn laatste NK-seizoen veranderd is. “Er wordt ontzettend hard gereden, het gaat voor ons ook niet makkelijk worden, maar ik hoop dat we een beetje kunnen presteren. We zien wel waar het schip strandt. We komen zonder grote verwachtingen naar het NK, we hopen zoveel mogelijk uit te rijden en zonder al te veel brokstukken naar huis te kunnen.” Ondanks zijn zesde plaats eerder, wil Bergsma zich niet uitspreken over zijn ambities. “Alle auto’s gaan tegenwoordig zo hard, je kunt niet zeggen dat je bij de eerste vijf zult eindigen. Ik wil het wel, maar dat moet allemaal nog maar lukken. We zijn nuchter en zien wel hoe het gaat lopen.”

Voorafgaand aan het seizoen bouwde Bergsma een volledig nieuwe auto. “Alleen de versnellingsbak had ik nog liggen, die had ik destijds niet verkocht”, voegde Bergsma toe. “Verder is alles hagelnieuw. We hebben een nieuwe motor voor de NK’s en daarmee gaan we het proberen. De coureur en de wegligging van de auto moeten nog beter worden, maar voor de rest gaat het goed.”

Meer over de keverklasse: