Terugblik: Een bewogen jaar, een onzekere toekomst

Het einde van het jaar komt in zicht en normaal zouden we nu een jaarboek op de markt hebben en liep de campagne voor de Coureur van het Jaar op volle toeren. Dit jaar was, zoals u ongetwijfeld gemerkt heeft, helemaal anders. Met slechts een handvol wedstrijden en een virus dat de wereld in zijn greep hield werd het ook voor de autocrosswereld een atypisch jaar. We blikken terug en vooruit op het nieuwe seizoen.

De redactie van DeCrozz.nl had aan het begin van het seizoen besloten om het na een lange en intense periode eens wat rustiger aan te doen. Diverse omstandigheden deden ons tot dat besluit komen. De woorden waren nog niet geland of de lockdown in Nederland werd aangekondigd. Een handvol wedstrijden werd gereden, maar al gauw kon er een streep door het NK Autocross, de Autocross Masters en het EK Autocross. Achter de schermen speelden zich nog allemaal ontwikkelingen af die ineens een halt toegeroepen werden. Alle mooie plannen van de diverse organisaties konden in de koelkast, coureurs namen plaats in de wachtkamer en het geduld van een ieder werd op de proef gesteld.

Zo rond de zomer kwam er wat licht in de duisternis. Er kon nagedacht worden over een coronaprotocol waarmee het toch mogelijk zou zijn om een wedstrijd te organiseren. Zodoende kon er toch gereden worden in Pieterzijl en Toldijk, ook bij ACC Geffen kreeg men het voor elkaar om nog een paar clubwedstrijden te organiseren. In totaal had men een plan om veertien wedstrijden te organiseren, maar dat bleek een ambitieus plan. Ruim de helft vond nooit plaats en werd uitgesteld of zelfs helemaal geschrapt. Geen wonder, wetende dat het niet toegestaan was om publiek toe te laten.

Inmiddels zitten we in de tweede golf van het coronavirus en worden vaccins over heel Europa verspreid en toegediend, al wordt er in Nederland nog niet geprikt. Er is derhalve licht aan het eind van de tunnel. En dus kunnen er plannen gemaakt worden voor de herstart van de grote kampioenschappen, mogen de clubs langzaam maar zeker weer denken aan de hervatting van de hobby en kan er gewerkt worden aan een plan om het allemaal veilig aan te pakken. Maar zo simpel is het toch niet helemaal.

De afgelopen weken werden de kalenders van het NK, EK en AM bekendgemaakt. Allen zijn met potlood ingekleurd op de agenda, want het ligt in lijn der verwachting dat er her en der nog wat zal sneuvelen. Aan het organiseren in coronatijd zitten nogal wat risico’s. Hoewel onze sport voor een groot deel bestaat uit mensen die zich uit goede wil inzetten voor de sport, is het organiseren van wedstrijden in de loop van de jaren een vorm van topsport geworden. Niet alleen wat betreft de energie die erin gestoken moet worden om een kwalitatief goede wedstrijd op poten te zetten, vooral ook vanwege alle financiële haken en ogen.

Inkomsten worden gegenereerd uit het geld dat aan de poort ontvangen wordt, het betalende publiek en ook rijders doen een duit in het zakje. Sponsoren dragen op hun beurt ook een steentje bij. In een crisis waarin de economische klap naar verluidt nog moet komen, zullen de meeste ondernemers ook voorzichtiger omspringen met de uitgaven die niet meteen noodzakelijk zijn. Op dit moment zijn de gevolgen daarvan nog niet te overzien, maar het lijkt onvermijdelijk dat we op termijn wel de effecten gaan merken.

Het is op dit moment nog niet in te schatten in hoeverre het betalende publiek in 2021 alweer toegelaten kan worden. Organisaties werken om die reden met hypotheses, waarbij de meeste discussie gevoerd zal worden over het ‘worstcasescenario’ (lees: zonder publiek). Is het financieel haalbaar om een geslaagde wedstrijd te organiseren? Hamvraag is dus: is het de moeite om een wedstrijd te organiseren als er maar in beperkte mate toeschouwers aanwezig kunnen zijn? Het is de hoofdreden waarom organisaties niet staan te springen om bijvoorbeeld een NK.

Ondanks al die beperkingen en struikelblokken in de nabije toekomst, mogen we ons – ondanks de onzekerheid – gelukkig prijzen met volle kalenders in 2021. Ondanks dat wij ook nog niet weten hoe de precieze toekomst eruit ziet, doen wij ons best om de draad van vorig jaar weer op te pakken. In de hoop dat we deze keer wel een mooi seizoen voorgeschoteld krijgen.

De voltallige redactie van DeCrozz.nl wenst je een goede en veilige jaarwisseling toe en een heel gezond 2021. Hopelijk tot snel!

Lees ook: